نازبو
همه چیز در مورد گل پیچ امین الدوله
  • آموزش و مقالات
  • باغبانی
  • گلها

همه چیز در مورد گل پیچ امین الدوله

این گیاه گلهایی بسیار خوشبو و معطر دارد. گل‌های آن ابتدا سفید رنگ و بعد به رنگ زرد در می‌‌آیند. علت نامگذاری این گل این است که اولین بار این گیاه در باغ امین الدوله کاشته شد. گل پیچ امین الدوله به خاطر رشد سریعی که دارد مناسب کاشت در باغ های کوچک نیست. پیچ امین الدوله در جاهایی که خنک تا گرم می‌‌باشد رشد می‌‌کند. این گیاه حتماً باید در آفتاب باشد. این گل یک گیاه رونده پیچ‌ دار است که ساقه‌ ای نازک و کشیده و گل‌هایی به رنگ سفید دارد. رنگ و ظاهر این گیاه به نوع و نژاد آن بستگی دارد. این گل در فضاهای باز و حیاط کاشته می‌‌شود و به نور زیادی نیازمند است. این گل خوشبو مقاومت زیادی در برابر دما و کم آبی دارد. پیچ امین الدوله علاوه بر اینکه ظاهر زیبا و بوی خوش دارد، دارای خواص دارویی هم می‌‌باشد. محل اصلی رویش پیچ امین الدوله در انگلستان و آمریکای شمالی بوده و بیشتر در نیمه شمالی کره زمین رشد می‌‌کند. فصل گل‌دهی این گیاه به گونه آن بستگی دارد نوع بومی آن در وسط‌های بهار شروع به گل دادن می‌کند و تا مدتها، بعد از فصل تابستان هم ادامه دارد. در کنار راه‌ها و تپه‌های شیب‌ دار این گیاه را می‌کارند تا از فرسایش خاک جلوگیری کند. این گل برای زنبورها، پروانه‌ها و مرغان زرین‌ پر یک منبع خوب شهد به حساب می‌‌آید. این گیاهان اگر مرتب هرس شوند عمر طولانی دارند. پیچ امین الدوله در سال اول گل می‌‌دهد و در 3 تا 5 سالگی هم بالغ می‌‌شود.

جهت خرید بذر گیاهان آپارتمانی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

شرایط کاشت و نگهداری پیچ امین الدوله

خاک مناسب پیچ امین الدوله: این گیاه در خاک‌های زهکشی شده که مواد آلی هم داشته باشد بهتر رشد می‌‌کند، اما روی هم رفته به خاک خیلی حساس نیست و می‌توان گفت که در هر خاکی می‌‌تواند رشد کند و دوام بیاورد. چون این گیاه دارای ریشه‌های حساسی می‌‌باشد، بهتر است که خاک آن حتما زهکشی شده باشد. خاک گل امین الدوله باید با خاک باغچه، خاک برگ و کود پوسیده دامی برای تقویت گیاه مخلوط شود. اگر این گیاه در فضای باز نگهداری می‌‌شود سالیانه باید مقداری از ترکیب بالا را برای تقویت خاک به آن اضافه کرد.

برای خرید خاک و بستر کشت به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

نحوه آبیاری پیچ امین الدوله: پیچ امین الدوله به آب کمی احتیاج دارد و نیازمند آبیاری زیاد نیست و تا زمانی که خاک آن خشک نشده باشد احتیاج به آب ندارد. وقتی این گیاه بالغ شد و رشد کامل خود را کرد، در برابر کم آبی مقاوم می‌‌شود و وقتی جوان است باید آبیاری بیشتری انجام شود. اگر آبیاری این گیاه زیاد باشد ریشه‌ها را از بین می‌‌برد و برگ‌ها را زرد می‌‌کند و در عطر گل هم تاثیر می‌‌گذارد و عطر آنها را از بین می‌‌برد. گیاه بالغ پیچ امین الدوله به هفته‌ ای یک‌ بار آبیاری احتیاج دارد ولی در صورتی که هوا گرم باشد نیازمند آبیاری بیشتری خواهد بود.

همچنین بخوانید: مهمترین نکات در آبیاری گیاهان

نور و دمای مورد نیاز پیچ امین الدوله: این گیاه برای اینکه رشد و گل‌دهی کامل داشته باشد نیازمند آفتاب کامل است و به نور زیاد محتاج است و روزانه به 6 تا 8 ساعت نور احتیاج دارد. در مکان‌های سایه و نیم سایه این گیاه می‌‌تواند رشد کند، اما رشد آن کم خواهد بود و احتمال اینکه به مرحله گل‌دهی نرسد زیاد است. این گیاه در طی فصل زمستان تا 15- درجه سانتیگراد را تحمل می‌‌کند. اما اگر هوا سردتر از این درجه باشد باید ریشه‌ها و قسمت پایین ساقه را با یک پوشش ضخیم محافظت کرد. در جاهایی که خیلی سرد است اگرچه قسمت بالایی گیاه، امکان از بین رفتنش است ولی می‌‌توان قسمت‌های پایینی را با گرم نگه داشتن حفظ کرد و گیاه را نجات داد.

کود دهی پیچ امین الدوله: این گل بدون هیچ کودی می‌‌تواند رشدونمو داشته باشد. اما بهتر است در اوایل بهار و اواسط تابستان مواد غذایی چند منظوره برای رشد بهتر گیاه به آن داده شود.

برای خرید کود گیاهان آپارتمانی و زینتی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

آفات و بیماری‌های پیچ امین الدوله: پیچ امین الدوله چون در فضای باز کاشته می‌‌شود، خیلی بیشتر در معرض آفت و بیماری قرار می‌‌گیرد. از جمله آفت‌های این گیاه : شته، کنه تار عنکبوتی، شپشک آرد آلود می‌‌باشد. اگر جایی که گیاه در آن نگهداری می‌‌شود مناسب نباشد و سایه هم بیش از حد باشد، پیچ امین الدوله به بیماری قارچی مبتلا می‌‌شود.

جهت خرید سم و قارچ کش به فروشگاه آنلاین نازبو مراجعه کنید.

نحوه هرس کردن پیچ امین الدوله: هرس کردن این گیاه در شکل ظاهری و زیبایی آن می‌‌تواند تاثیر زیادی بگذارد و همچنین به رشد آن هم کمک می‌‌کند. با انجام هرس می‌‌توان شکل ظاهری آن را زیباتر کرد.

بیشتر بخوانید: هرس درختان و آموزش کاربردی آن

نحوه تکثیر پیچ امین الدوله

در اواخر تابستان و پاییز قلمه‌های پیچ امین الدوله به راحتی ریشه می‌‌زنند. این گیاه با سه روش تکثیر می‌‌شود:

1- کاشت بذر: در این روش بذر کاشته می‌‌شود و تا رشد نهایی باید مراقب آن بود.
2- خوابانیدن: در این روش با خم کردن ساقه‌های بلند طوری که 15 تا 20 سانتیمتر از نوک ساقه بیرون باشد در خاک می‌‌گذاریم. این ساقه همچنان به گیاه متصل است و از آن جدا نمی‌‌شود. ساقه در عمقی حدود 5 سانتیمتر در خاک گذاشته و تا زمان ریشه‌ زنی آن را باید آبیاری کرد.
قلمه زدن: برای انجام این کار باید ساقه را که در حدود 10 سانتیمتر طول دارد از گیاه جدا کرده و در خاک بکارید.

همچنین بخوانید : روش‌های طبیعی مبارزه با آفات

انواع پیچ امین الدوله

1 _ پیچ امین الدوله پریکی مینوم: این گل بوی بسیار خوبی دارد، گل‌های لوله‌ ای و به رنگ سفید، کرم و بنفش روشن دارد  که همه گیاه را می‌‌پوشاند. این گل‌ها از وسط های خرداد شروع به شکوفا شدن می‌‌کند و تا شهریور ماه ادامه دارد.

2 _ پیچ امین الدوله بلژیکا یا هیمالیا: گل‌های این نوع گیاه خیلی زود شروع به شکوفا شدن می‌‌کنند. گلبرگ‌های آن در رنگ‌های گوناگونی است که در قسمت بیرونی گلبرگ‌ها تیره‌ تر هستند.

3 _ پیچ امین الدوله سروتینا: گل‌های این نوع از گیاه خیلی آرام رشد می‌‌کنند. نوع دیگر آن دو رگه می‌‌باشد که گل‌های نارنجی و زرد دارد و برگ‌های آن چند ساله می‌‌باشد. نوع دیگر دو رگه این گیاه گل‌هایی به رنگ زرد و بنفش دارند که در تابستان شکوفه می‌‌دهند. این گونه از گل‌ها عطر خوب و عمری طولانی دارند.
4 _ پیچ امین الدوله چینی: گل این گونه از تضاد دو رنگ گل صورتی و برگ بنفش است که یک حالت توهم آور و عجیب به گیاه داده است.
5 _ پیچ امین الدوله ژاپنی: گونه‌‌ایی مقاوم و قوی است که در اواخر دوره گل‌دهی ، گلبرگ‌های آن به رنگ زرد یا کرم می‌‌باشد.
6 _ پیچ امین الدوله رتیکوولاتا: درختچه‌های این گونه پیچ خورده و پا کوتاه هستند و شاخه‌ها به دور پایه‌ ایی که برای این کار انتخاب شده‌ اند می‌‌پیچند.
7 _ پیچ امین الدوله شرابی: این یک گیاه کرکی و گل‌دار بسیار زیبا است، که آلاچیق‌ها و دروازه‌های ورودی بلند را با آن تزیین می‌‌کنند. این گونه مرغ مگس خوار را به خود جذب می‌‌کند.


همچنین بخوانید: چه گیاهانی مناسب بالکن هستند؟

خواص گیاه پیچ امین الدوله و کاربرد آن در طب سنتی

پیچ امین الدوله ژاپنی از نظر خواص و ارزش غذایی، دارای ارزش دارویی بالایی در طب سنتی چین می‌‌باشد. این گیاه خاصیت ضد باکتری و ضدالتهابی دارد و برای از بین بردن گرما زدگی و همچنین از بین بردن مواد سمی بدن بسیار مفید است. از این گیاه برای درمان تب، آنفولانزا، سردرد، سرفه و گلودرد استفاده می‌‌شود. در طب سنتی چین از برگ‌های خشک شده این گیاه استفاده های بسیار می‌شود همچنین در طب چینی از جوانه‌های آن، برای درمان علائم تب استفاده شده چرا که جوانه‌های این گیاه سموم بدن را دفع می‌‌کند و علائم اسهال را از بین می‌برد. تفت دادن جوانه‌های پیچ امین الدوله در طب چینی برای درمان اسهال تجویز می‌شود. تهیه چای این گیاه می‌تواند تورم چشم، گلو و قفسه سینه را تسکین دهد.

جهت خرید بذر گیاهان دارویی به فروشگاه آنلاین نازبو مراجعه کنید.

خواص چای امین الدوله

این چای می‌‌تواند سردرد را از بین ببرد. دم کرده این گیاه یک خاصیت ضدعفونی کننده دارد و می‌‌توان از آن به عنوان یک دهان‌ شویه برای بهداشت دهان و دندان استفاده کرد. چای این گیاه عفونت مثانه را هم از بین می‌‌برد و همچنین تهیه چای این گیاه عامل عفونت سل سالمونلا را می‌‌تواند از بین ببرد. چای و دم کرده پیچ امین الدوله حالت تهوعی را که به خاطر هپاتیت c به وجود می‌‌آید را درمان می‌‌کند و باعث باز شدن مجرای تنفسی می‌‌شود.

خواص روغن پیچ امین الدوله:

روغنی که از این گیاه به عمل می‌‌آید می‌‌تواند حرارت بدن، نفخ و سموم را از خون و کبد خارج کند. روغن این گیاه در درمان گلو درد، لکه‌های پوست و جوش‌های ریز مفید است. برای اینکه خشکی و شکننده بودن موها از بین برود، می‌‌توان از روغن این گیاه استفاده کرد همچنین برای نرم نگه داشتن موها هم می‌‌توان از این روغن استفاده کرد به طوری که این روغن را در شامپو یا نرم کننده مو بریزید.

برای خرید بذر گل و گیاهان زینتی به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

نحوه قلمه زدن پیچ امین الدوله

یکی از روش‌های مهم برای تکثیر این گیاه، روش قلمه زدن است که در فصل بهار و اوایل تابستان انجام می‌‌شود در این روش ابتدا باید یک ساقه نیمه چوبی گیاه را در نظر گرفته که قابل خم شدن باشد و تا حدودی نرم باشد. قلمه که 10 سانتیمتر طول دارد را به صورت مایل با یک قیچی باغبانی یا یک چاقوی تیز که ضدعفونی شده باشد را برش دهید، البته باید مطمئن شوید که پایین گره را برش داده‌ اید، یعنی جایی که برگ به ساقه وصل می‌‌شود. برگ‌های اضافی قسمت پایین را جدا کرده و 1 یا 3 برگ را در قسمت بالایی ساقه بگذارید که بماند تا بیشتر انرژی گیاه صرف ریشه زایی شود. قلمه‌ها را می‌توان در ماسه ریز یا مخلوط شن و زغال سنگ نارس کاشت و بعد آن را آبیاری کرد. سطح خاکی که قلمه می‌زنید باید مرطوب باشد و نباید خیس و غرقاب باشد. تا با رطوبت خاک قلمه بتواند ریشه بزند. برای اینکه شرایط گلخانه‌ای برای قلمه‌ها به وجود آورید بهتر است که روی آنها را با پلاستیک شفاف بپوشانید تا رطوبت و گرما بهتر حفظ شود و به ریشه زدن قلمه‌ها کمک کند.

بیشتر بخوانید: استفاده از هورمون های ریشه زایی در قلمه زدن

نحوه هرس کردن پیچ امین الدوله

گیاه امین الدوله احتیاجی به هرس کردن ندارد، ولی برای اینکه زیبایی آن بیشتر شود و منظم‌تر به نظر برسد باید شاخه‌های اضافی و خشک آن را جدا کرد. نحوه رشد گیاهان امین الدوله به شکل گیاهان مارپیچی می‌‌باشد. پیچ امین الدوله با توجه به موقعیت گل‌های آن به دو گروه دسته بندی می‌‌شود. دسته اول گل آنها بر روی ساقه‌های سال جاری به وجود می‌‌آید و تشکیل می‌‌شوند و دسته دوم گل روی ساقه‌های سال قبل تشکیل می‌‌شود. این نوع از گیاهان در اوایل بهار گل ‌می‌دهند. در دسته اول باید تنها با هرس و اصلاح شاخه‌هایی که طول زیادی دارند یا اینکه شکسته شده‌ اند و آسیب دیده‌ اند رشد را کنترل کرد. در دسته دوم در اواخر تابستان 70 درصد شاخه‌ها باید کوتاه شوند و وقتی فصل گل‌دهی به پایان رسید، فقط 30 درصد از آنها روی گیاهان بماند. گیاهانی که سن بالاتری دارند را هم می‌توان هرس جوان سازی کرد، به این صورت که در ابتدای بهار حدود 60 سانتیمتر از ساقه‌ها را نگه داشته و بقیه را قطع کنید.

هرس گیاهانی هم که به شکل بوته‌ ای رشد کرده‌‌اند به دو صورت انجام می‌‌شود: گروه اول بوته‌های خزان دار می‌‌باشد که اواخر بهار و اوایل تابستان گل‌دهی دارند که باید تمام ساقه‌های شکسته و آسیب دیده را از پایین قطع کرد و از بین 3 ساقه اصلی یکی را کوتاه کرد تا برای رشد جدید و تازه تحریک شود. هرس هم در اواخر زمستان و اوایل بهار انجام می‌‌شود. گروه دوم بوته‌های همیشه سبز هستند که در فاصله بین بهار تا پاییز می‌توان 3 بار آنها را هرس کرد که هرس آنها با قطع کردن ساقه‌ها از فاصله 15 سانتیمتری خاک صورت می‌‌گیرد. نکته حائز اهمیت درباره این گیاه این است که چون گیاه به شکل پیچ رشد می‌‌کند، احتیاج به قیم دارد که این قیمت‌ها باید قبل از کاشتن گیاه در خاک کار گذاشته می‌شوند و فاصله گیاه تا قیم باید مورد توجه قرار بگیرد تا ساقه ها فضای لازم برای رشد را داشته باشند.

نحوه هرس کردن پیچ امین الدوله

 

شرایط نگهداری گیاه پیچ امین الدوله در گلدان

گلدان مناسب پیچ امین الدوله: چون گیاه امین الدوله رشد سریعی دارد برای کاشت آن احتیاج به گلدان بزرگ است. گلدان مناسب باید قطر زیادی داشته باشد و ارتفاع آن دو برابر قطر آن باشد تا ریشه برای رشد فضای کافی داشته باشد.
خاک مناسب پیچ امین الدوله: اگر در فضای باز کاشته شود این گل به خاک زیاد حساس نمی‌باشد. ولی اگر در گلدان کاشته می‌‌شود باید خاک سبک، حاصلخیز و زهکشی مناسب داشته باشد، برای کاشتن آن در گلدان مخلوطی از خاک لومی شنی و مقداری خاک برگ و کود پوسیده دامی و ماسه لازم است. اگر خاک گلدان سنگین باشد و آب به راحتی از گلدان خارج نشود و به عبارتی زهکشی نشده باشد برگ‌های آن می‌‌ریزند و سیاه می‌شود.
نحوه آبیاری پیچ امین الدوله: آبیاری منظم و به موقع از مهمترین نکات نگهداری این گل در گلدان است. مهمترین زمان برای آبیاری وقتی است که خاک سطحی گلدان خشک باشد. همچنین کم آبی برای این گیاه باعث عدم گل‌دهی و کم شدن عطر گل‌های آن می‌‌شود.
محل نگهداری گلدان: گلدان حاوی این گل را باید در بالکن یا پشت پنجره گذاشت اگر آفتاب مستقیم به گلدان بتابد باعث گرم شدن آن و در نتیجه از بین رفتن ریشه می‌‌شود، پس بهتر است که گلدان را جایی قرار دهید که بدنه آن در سایه و شاخه‌های آن در آفتاب باشد.
دمای مناسب: دمای مناسب این گل 18 تا 24 درجه سانتیگراد است. نوسانات دمایی را این گل به خوبی تحمل می‌‌کند.
هرس کردن: به خاطر رشد سریعی که این گیاه دارد نیازمند است، وقتی در گلدان کاشته می‌شود به طور منظم هرس شود و شاخه‌های اضافی و خشک شده قطع شوند تا ظاهر گل زیبا بماند و خوب هم رشد کند.
استفاده از قیم: این گیاه بالا رونده می‌‌باشد پس وقتی در گلدان کاشته می‌‌شود، بهتر است که گلدان کنار دیوار یا یک داربست باشد تا بتوان در گلدان قیم گذاشت. البته قیم باید نزدیک لبه گلدان باشد و با گل چند سانتیمتری فاصله داشته باشد.
نحوه کوددهی: به دلیل رشد سریع این گیاه لازم نیست وقتی در گلدان است کوددهی منظمی داشته باشد، تنها دو بار در سال آن هم یکبار در اوایل بهار و یکبار هم در اواسط تابستان باید آن را تقویت کرد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    م_ع
    26 فروردین 1403
    م_ع

    عالیه کامل و جامع🌹💙💙🌹👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍🏼🙏🙏🙏🙏🙏

  • پاسخ
    جواد بوربور
    12 بهمن 1402
    جواد بوربور

    بسیار اموزنده و مفید،تشکر از زحماتتون

  • پاسخ
    محمد
    20 مهر 1402
    محمد

    عالی و کامل و جامع بود سپاس از شما

  • پاسخ
    پریسا
    09 فروردین 1402
    پریسا

    سلام بنده پیچ امین الدوله را توی گلدون کاستم و داخل تراس گذاشتم و روزانه آفتاب خیلی خوبی میگیره فقط اینکه وقتی گل میده گلش دوروز میمونه و بعد پژمرده میشه و میفته دلیلش رو میگید؟؟

  • پاسخ
    ولی اسدپور
    23 آذر 1401
    ولی اسدپور

    خیلی مفید بود. ممنون

  • پاسخ
    مختار سرابی
    04 مرداد 1401
    مختار سرابی

    متشکر از راهمنایی بی دریغ ومفید شما عزیز

  • پاسخ
    نازبو - زلفی پور
    05 مرداد 1401
    نازبو - زلفی پور

    سلام خواهش می کنم موفق باشید دوست عزیز

  • پاسخ
    مریم
    04 فروردین 1401
    مریم

    سلام پیچ امین الدوله نیست برای سفارش هر چقدر گشتم لطفا اگر هست با سفارشهایی که دادم برام بفرستید 09135553910

  • پاسخ
    نازبو - زلفی پور
    26 خرداد 1401
    نازبو - زلفی پور

    سلام متاسفانه نداریم دوست عزیز

گزارش اشکال در سایت