نازبو
رازهایی برای داشتن خاک خوب در باغبانی
  • آموزش و مقالات
  • خاک و کودیاری
  • باغبانی

رازهایی برای داشتن خاک خوب در باغبانی

وقتی به باغبان بودن فکر می‌کنیم معمولاً ذهن ما به سمت گیاهانی که دوست داریم می‌رود، مثل گل‌ها، میوه‌ها، شاخ و برگ‌هایی که باعث خوشحالی ما می‌شوند. اما گیاهان نیمی از داستان هستند. به عنوان یک باغبان باید کل دنیای باکتری‌ها، قارچ‌ها، پروتوزوآها، کرم‌ها، سوسک‌ها و میلوییدها را نیز در نظر بگیریم. یک دانه خرد شده از خاک می‌تواند حاوی یک میلیارد باکتری باشد. یک بیل پر از خاک خوب ممکن است، دارای موجودات میکروسکوپی بیشتری نسبت به موجودات روی زمین باشند. به عنوان یک باغبان باید هر کاری می‌توانیم انجام دهیم تا این دنیای نادیده از موجودات زنده را خوشحال نگه داریم. زمانی که تعداد زیادی از آن‌ها وجود دارند و کار خود را در خاک انجام می‌دهند، باغ عاری از بیماری‌ها و آفات می‌ماند و به گیاهان دقیقا چیزی که برای شادابی، زیبایی و فراوانی نیاز دارند را می‌دهند. آیا همه میکروب‌ها مفید هستند؟ خیر. باکتری‌ها و قارچ‌های بد نیز وجود دارند که باعث پوسیدگی ریشه، میرایی و پژمردگی می‌شوند. اما می‌توانید کارهایی انجام دهید که نوع خوب آن‌ها را زنده نگه دارید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله مثلث بافت خاک را نیز از دست ندهید.

چرا قارچ‌ها و باکتری‌ها بسیار مهم هستند؟

قارچ‌ها به تجزیه مواد آلی و تغذیه از حشرات و سایر موجودات خاک کمک می‌کنند. آنها همچنین ساختار خاک را با پیوند ذرات خاک به شبکه‌های چند لایه به نام میسلیوم بهبود می‌بخشند. برخی از قارچ‌ها ارتباط هم زیستی با ریشه‌های گیاهی به نام همزی گری‌ها را تشکیل می‌دهند. بسیاری از گیاهان به همزی گری‌ها نیاز دارند تا مواد غذایی مورد نیاز برای رشد سالم را جذب کنند. این ارتباط بین قارچ‌ها و ریشه‌های گیاهان بیش از میلیون‌ها سال است. صدها نوع مختلف از همزی گری‌ها وجود دارد که هر کدام به نوع خاصی از گیاهان متصل می‌شوند. باکتری‌ها موجودات زنده تک سلولی هستند. برخی نقش مهمی در تجزیه مواد آلی ایفا می‌کنند و برخی دیگر آنتی بیوتیک‌های طبیعی تولید می‌کنند که مانع از ارگانیزم‌های بیماری می‌شوند. برخی از باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن یک رابطه هم زیستی با گیاهان تشکیل می‌دهند و در گره‌های کوچکی که به ریشه‌ها متصل هستند زندگی می‌کنند. نخود و لوبیا دو نوع از گیاهانی هستند که برای رشد سالم به باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن نیاز دارند.

برای خرید کود به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

4 راه برای حفظ میکروب‌های مفید

برای پرورش این جمعیت شگفت انگیز از موجودات مفید در خاک چه کارهایی می‌توانید انجام دهید؟ تغذیه آنها مواد ارگانیک چیزی است که آنها می‌خورند. شما می‌توانید آن‌ها را به صورت کمپوست، کودهای پوسیده، محصولات گیاهی، برگ‌های خرد شده یا کودهای طبیعی مانند دانه علوفه، امولسیون ماهی و یونجه تهیه کنید. خیلی سخت است که مواد آلی زیادی اضافه کنید. کافی است مقدار زیادی از مواد غنی از کربن (برگ، کاه پوسیده) اضافه کنید تا مقداری نیتروژن اضافی به میکروب‌ها برساند تا سوخت لازم برای انجام کار خود داشته باشند. به آنها هوا بدهید، بیشتر اجزای خاک برای زنده ماندن نیاز به اکسیژن دارند. در یک خاک خوب و بیولوژیکی در حدود 25% هوا وجود دارد که در فضاهای بین ذرات خاک قرار دارد. برای حفظ اکسیژن خاک مواد آلی اضافه کنید و از راه رفتن در اطراف آن اجتناب کنید به خصوص در فصل بهار که هنوز خیلی مرطوب است. شما می‌توانید با نرم کردن خاک با یک چنگال هوا را به خاک برسانید، اما از خیش زدن بیش از حد جلوگیری کنید. آنها را مرطوب نگه دارید میکروب‌ها به رطوبت نیاز دارند. اما رطوبت بیش از حد مرگبار است. اگر آب همه فضاهای هوایی را در خاک پر کند موجودات خاک دچار خفگی خواهند شد. حفره‌های زهکشی راه حل خوبی هستند. خاک خشک نیز به همان اندازه مشکل ساز است. مالچ‌ها یک روش خوب برای حفظ رطوبت سطح خاک می‌باشند. آن‌ها را گرم نگه دارید موجودات خاکی بیشترین فعالیت خود را در دمای بین 20 تا 26 درجه سانتیگراد انجام می‌دهند. اگر شما در آب و هوای سرد باغبانی می‌کنید یک مالچ پلاستیکی می‌تواند روند گرم شدن را سریعتر کند. بعد از این که هوا گرمتر می‌شود، مالچ می‌تواند درجه حرارت خاک را کاهش دهد و از گرمای بیش از حد جلوگیری کند.

مقاله مربوط به انتخاب یک مالچ مناسب برای باغ سبزیجات را نیز از دست ندهید.

با این اوصاف وقتی بهار سال دیگر به باغ می‌روید و بیل خود را در خاک فرو می‌کنید به میلیاردها میکروارگانیسم‌هایی که زیر کفش شما بیدار می‌شوند فکر کنید. خاک را نرم کنید، به آنها کود شیمیایی و کود آلی بدهید و با آنها به درستی رفتار کنید. اگر این نوشته مورد توجه شما واقع شده است، توصیه می‌کنیم مقاله آموزش اصول کوددهی را نیز مطالعه نمایید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    ميثم
    08 اردیبهشت 1398
    ميثم

    بسيار ممنون از مطالبتون

گزارش اشکال در سایت