نازبو
معرفی درخت عناب و خواص دارویی آن
  • آموزش و مقالات
  • گیاهان دارویی

معرفی درخت عناب و خواص دارویی آن

درخت عناب بومی مناطق گرمسیر بوده و از کشور چین منشاء گرفته است ولی امروزه منوط به کشور چین نیست و در بسیاری از مناطق یافت می شود و ما شاهد کاشت این درخت در استان های مختلف ایران هستیم. عناب تازه را می توان در کشورهایی مانند هند، ویتنام، کره و چین یافت.

نام فارسی: عناب
خاستگاه چین
نام انگلیسی: jujube
نام علمی: ZIZYPHUS JUJUBA
خانواده: RHAMNACEAE  - عناب
نامهای دیگر: Chinese Red Date, Chinese Date, Korean Date, Common Jujube خرمای قرمز، خرمای چینی و سنجد گرمی

خصوصیات ظاهری

درخت عناب درختی کوچک با برگ های ریز بوده که در زمستان خزان می کند. این درخت به ارتفاع 5 تا 12 متر رشد کرده و سرعت رشد زیادی دارد. گلهای آن در بهار ظاهر و بذر آنها در پاییز می رسد. گل های عناب دو جنسی هستند یعنی هم دارای گل جنس نر و هم دارای جنس ماده می باشند. غالبا بوسیله حشرات گرده افشانی شده و اصولا شاخه های درخت خاردار می باشد. برگ های درخت عناب براق و سبز رنگ و به شکل بیضی کشیده، بدون کرک و حاشیه های دندانه‌دار می‌باشد، 2 تا 7 سانتی متر طول و 1 تا 3 سانتی متر عرض دارند. میوه های آن در هنگامی که هنوز نرسیده اند، کمی مزه ی سیب می دهد و هنگام رسیدن رنگ آنها قهوه ای با برق سیاه و تقریبا شبیه یک خرمای کوچک دیده می شوند و در داخل آن یک هسته ی محکم شبیه هسته ی زیتون وجود دارد.

عناب

شرایط محیط رشد

نور: درخت عناب برای رشد و تولید میوه به نور مستقیم برای مدت حداقل 6-8 ساعت نیاز دارد.  این گیاه در سایه میوه تولید نمی کند و همچنین شاخه های گیاه بلند ،باریک و بدون استحکام می شوند. دما: درخت عناب حداکثر سرمایی که می تواند تحمل کند، ۱۵- درجه سانتیگراد است به طور کلی این درخت برای میوه دهی و رسیدن میوه هایش به فصلهای بهار و تابستان نسبتا طولانی نیاز دارند. خاک: بافت خاک باید زهکش خوبی داشته باشد به نحوی که آب اضافی را در خود نگه ندارد وجود همیشگی آب در محیط اطراف ریشه های این گیاه موجب زوال تدریجی و مرگ آن می شود در کل در آبیاری این درخت نباید زیاده روی شود.

نحوه تکثیر عناب

جابجایی پاجوشها: بهترین روش برای تکثیر درخت عناب این روش می باشد. همان طور که می دانید پاجوش از کنار درخت می روید درخت عناب برای دریافت آب کافی ریشه می دواند و در نتیجه از ریشه های سطحی، جوانه پدید می آید. برای پرورش عناب به این روش در سال دوم در فصل پاییز که درخت به طور نسبی رشد کرده، با بریدن ریشه درخت مادر، نهال را با ریشه از زمین بیرون آورده و در جای دیگری بکارید. قلمه زدن: برای قلمه زدن درخت عناب می توان نیمه دوم اسفند ماه اقدام کرد. قلمه ها باید از شاخه های جوان یک ساله انتخاب و سی سانتی متری و به شکل اریب بریده شده باشند و در کنار پشته ها در زمین فرو روند بطوریکه فقط ۵ سانتی متر از سر قلمه از لبه پشته بیرون باشد در ضمن هر قلمه باید از قلمه دیگر ۵ سانتی متر فاصله داشته باشد. پس از کشت قلمه ها ، باید جوی ها را پر از آب کنند و زمین قلمه كاري شده را مرطوب نگه دارند. خوابانیدن: در این روش باید شاخه های دو ساله ای را که از بخش پایینی تنه درخت مادر روییده است را بخوابانید که بهتر است در فصل پاییز و اواخر زمستان انجام شود. کشت بذر عناب: این روش در نیمه اول اسفند اجرا و بدین صورت است که هسته ها را در ظرفی از آب می ریزند و در جای گرمی می گذارند و بعد از چند روز خیس خوردن در نهایت بذرها را در زمینی که از قبل آماده شده است، می کارند. بذرها در نیمه دوم فروردین می رویند. عناب

خواص درمانی

  • میوه عناب باعث کاهش فشار خون می شود.
  • درای خواص آنتی اکسیدان است و در به تأخیر انداختن روند پیری پوست کمک می کند.
  • سیستم ایمنی بدن را افزایش و برای درمان کم خونی استفاده می شود.
  • برای جلوگیری از تهوع و استفراغ و تسکین درد شکم در دوران بارداری تجویز شده است.
  • جالب است بدانید که وجود فلور در این میوه، سبب استحکام و تقویت دندان می‌شود.
  • عناب خاصیت آرام بخشی دارد و اضطراب را کاهش می‌دهد.
  • همچنین معده ، طحال و سیستم گوارش را تقویت میکند و خاصیت آنتی باکتریال یا ضد میکروبی دارد.
  • عصاره عناب دارای خواص ضد التهابی است که به درمان اگزما و قرمزی و خارش ناشی از آن کمک می کند.
  • میوه عناب کالری پایین و پروتئین و فیبر بالایی دارد که به کاهش اشتها کمک کرده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن می شود.
  • عناب حاوی مقادیر قابل توجه آنتی اکسیدان هاست که به سم زدایی و پاک سازی کبد کمک کرده و باعث درمان کبد چرب می شوند.
  • دمنوش میوه این درخت برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار مفید است، همچنین آسم و تنگی نفس را برطرف میکند.عناب

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    یسنا
    01 اسفند 1401
    یسنا

    من نه تنها برای تحقیقاتم از این سایت استفادع کردم بلکه با خواص ،وچگونگی رشد و محل اولین عناب آشنا شدم

  • پاسخ
    امید سامی
    24 اسفند 1397
    امید سامی

    با سلام من بذر این گیاه را بدون جدا کردن پوسته 3 روز در اب کنار بخاری خیس کرم وامروز در خاک سبک کاشتم اشکالی که ندارد؟

گزارش اشکال در سایت