کاشت پیازچه
  • راهنمای کشت سبزیجات

کاشت پیازچه

مرور خلاصه اطلاعات

  • نام: پیازچه 

  • نام گیاه‌شناسی: Allium schoenoprasum
  • خانواده گیاهی: Amaryllidaceae (خانواده پیاز)
  • بومی مناطق: اروپای شمالی، آمریکای شمالی و آسیا 

 

توضیحات کلی درباره پیازچه

پیازچه به عنوان یکی از پرطرف‌دارترین سبزیجات در رژیم غذایی ما انسان‌ها شناخته می‌شود. این محصول گیاهی چند سال با برگ‌هایی باریک، توخالی و لوله‌ای شکل است. پیازچه به‌ صورت متراکم رشد می‌کند و ارتفاع برگ‌های آن‌ به‌ حداکثر 30 الی 50 سانتی‌متر می‌رسد. پیازچه یکی از اعضای اصلی خانواده پیاز می‌باشد که در ناحیه ریشه از پیازهای کوچک‌تری تشکیل شده‌ است. اگر به‌ دنبال کاشت پیازچه هستید کسب اطلاعات در رابطه با ماهیت این محصول می‌تواند برای شما مناسب باشد.

جهت خرید بذر پیاز و پیازچه کلیک کنید!

پیازچه می‌تواند به‌ صورت مداوم بار بدهد اما در اولین یخ‌بندانی که در فصول سرد سال به وجود می‌آید، از بین می‌رود و برگ‌های آن زرد می‌شوند و می‌ریزند‌. در طول فصل زمستان، ریشه پیازچه در زیر خاک سالم باقی می‌ماند و در اوایل بهار این گیاه دوباره شروع به رشد می‌کند.

اگر پیازچه آن‌قدر رشد کند که به گلدهی برسد، گل‌هایی کوچک به رنگ ارغوانی و کره‌ای شکل می‌رویاند. زمان رویش گل‌های این گیاه فصل تابستان است. به واسطه داشتن طعم ملایم، پیازچه طرف‌داران زیادی دارد.

نکاتی در رابطه با کاشت پیازچه

 برخی حقایق جالب در رابطه با پیازچه 

  1. پیازچه به عنوان یکی از کوچک‌ترین اعضای خانواده پیاز شناخته می‌شود.
  2. این محصول در کنار خوراکی بودن، می‌تواند به عنوان گیاه دارویی برای درمان سرماخوردگی و عفونت استفاده شود.
  3. در صورت کاشت همراهی، می‌توان از پیازچه به عنوان یک محصول دافع آفت‌هایی مانند شته، مگس زنگ هویج و سوسک‌های ژاپنی بهره برد.
  4. گل‌های این گیاه علاوه‌ بر خوراکی بودن، می‌توانند برای اهداف تزیینی نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
  5. طبق اطلاعات موجود پیازچه بیش‌ از 4000 سال قدمت دارد.

اطلاعات اولیه در رابطه با شرایط کاشت پیازچه و رشد آن

  • نیاز به نور برای کاشت پیازچه: نور خورشید کامل و مستقیم و نیمه سایه 
  • نیاز به آب: متوسط 
  • نوع خاک مناسب برای کاشت: خاک حاصلخیز لومی یا شنی سرشار از مواد آلی و مغذی با زه‌کشی مناسب 
  • پی اچ خاک: بین 6 تا 7 
  • اندازه ظرف مورد نظر برای کاشت این سبزی: گلدانی با حداقل 15 الی 20 سانتی‌متر عرض و عمق

اقدامات مربوط به کاشت پیازچه

برای کاشت پیازچه باید این نکته را بدانید که پیازچه معمولاً در آب‌ و هوای خنک بهتر رشد می‌کند. پس دمای خاک مناسب برای کاشت این گیاه بین 15 تا 25 درجه سانتی‌گراد است. این گیاهان در نور کامل خورشید رشد بهتری خواهند داشت اما در سایه نیز می‌توانند رشد قابل‌قبولی داشته باشند. 

  • بهترین زمان برای کاشت پیازچه:

برای‌ کاشت پیازچه در آب‌ و هوای یخ‌بندان، قبل‌ از آخرین یخ‌بندان بذرها را برای 6 الی 8 هفته نشا کنید و آن‌ها را در اوایل بهار در فضای مدنظر خود که خارج از خانه است بکارید. 

در مناطقی با آب‌ و هوای ملایم، می‌توانید بذرها را در اوایل پاییز یا بهار نشا کنید یا آن‌ها را به‌ صورت مستقیم روی زمین مدنظر بکارید.

  • فاصله کاشت: برای کاشت پیازچه بین 20 الی 30 سانتی‌متر فاصله بین گیاهان را در نظر بگیرید. فاصله ردیف‌ها نیز باید بین 30 الی 45 سانتی متر باشد.
  • روش کاشت بذر: شما می‌توانید بذر ها را نشا کنید یا آن‌ها را مستقیم در زمین بکارید.
  • عمق کاشت بذر: نیم سانتی‌متر 
  • زمان مناسب برای برداشت پیازچه: 7 تا 11 هفته بعد از کاشت
  • قد و عرض گیاه: 30 الی 50 سانتی‌متر
  • قابل تکثیر از طریق: دانه‌ها یا تقسیمات گیاهی 

برای کاشت پیازچه بهتر است بدانید که پیازچه گیاهی چند ساله است و شما می‌توانید برای بیش ‌از یک‌سال از محصولات این گیاه استفاده کنید. همچنین، امکان این را خواهید داشت که با استفاده از تقسیم گیاهی یا با کاشت بذر، گیاهان جدید را بکارید. 

برای شروع کاشت پیازچه با نشا کردن، می‌توانید حدود یک ماه قبل‌ از آخرین یخ‌بندان روند کاشت بذر در ظرف مدنظر با خاک باکیفیت را پیش ببرید. در صورت وجود شرایط مساعد، بذرها شروع به جوانه زدن می‌کنند و بعد حدود یک هفته شما می‌توانید شاهد رشد بذرهای پیاز باشید.

بعد از گذشت یک ماه از کاشت پیازچه، نشاها را آماده کنید و آن‌ها را به زمین اصلی منتقل نمایید. برای راحت‌تر شدن روند انتقال می‌توانید ریشه گیاهان را با آبیاری کمی مرطوب کنید.

اقدامات مربوط به کاشت پیازچه

 

نکات مهم در مراقبت و نگه‌داری بعد از کاشت پیازچه 

  • روند آبیاری: بعد از کاشت پیازچه شما باید خاک را همواره مرطوب نگه دارید اما نباید اجازه دهید که روند آبیاری شما به غرقابی تبدیل شود. می‌توانید در فصل بهار از مالچ پاشی استفاده کنید تا علاوه‌ بر کمک به حفظ رطوبت به از بین رفتن علف‌های هرز نیز کمک کنید.
  • کوددهی: مناسب‌ترین کود بعد از کاشت پیازچه کود متعادل کمپوست شده می‌باشد. بهتر است که برای 1 یا 2 بار در سال از این کود بهره ببرید. علاوه‌ بر این موضوع، امکان استفاده از کود مایع هر 4 الی 6 هفته را نیز خواهید داشت.
  • هرس: بهتر است که به‌ صورت مداوم محصول را بعد از رشد برداشت کنید. با این کار شرایط را برای رشد محصولات جدیدتر فراهم می‌کنید. 
  • پشتیبانی: کاشت پیازچه روندی نسبتاً راحت است. این گیاه برای رشد نیاز به پشتیبانی ندارد.

میزان دشواری رشد پیازچه 

این گیاه به‌ آسانی و بدون ریسک خاصی رشد می‌کند و به بار می‌نشیند.

نکات مربوط به رشد پیازچه 

  • بعد از کاشت پیازچه، بهتر است که برای جلوگیری از تراکم زیاد از حد محصولات، هر 3 الی 4 سال یک‌بار این گیاهان را تقسیم کنید و از حجم ریشه‌های موجود در خاک که آماده‌ی رشد هستند بکاهید.
  • اگر می‌خواهید روند تولید برگ را حفظ کنید، بهتر است سر گل‌ها را کوتاه کنید. اگر گیاهان شما به مرحله‌ای از رشد برسند که گل بدهند، مناسب‌ترین زمان برای برداشت گل، قبل‌ از خشک شدن آن می‌باشد‌. پس در این زمان گل را جدا کنید تا بتوانید انرژی گیاه را برای باردهی بیشتر و تولید برگ پیازچه حفظ کنید. 

گیاهان همراه پیازچه

گیاهان همراه خوبی که در کنار کاشت پیازچه می‌توانند انتخاب عاقلانه‌ای باشند شامل هویج، گوجه‌فرنگی و گل رز می‌شوند. علاوه‌ بر این موضوع، بهتر است که برای رشد مناسب‌تر، از کاشت پیازچه نزدیک حبوبات خودداری کنید.

رشد پیازچه

آفات و بیماری‌هایی که ممکن است بعد از کاشت پیازچه گریبان‌گیر محصول شوند

  • آفات: ماگوت پیاز، شته، تریپس

روش‌های کنترل و از بین بردن آفات: استفاده از صابون حشره کش، کمک گرفتن از حشرات مفید و پیش بردن کشاورزی بر اساس اصول تناوب زراعی انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.

  • بیماری‌ها: سفیدک کرکی و زنگ زدگی 

روش پیشگیری و درمان: کمک به گردش هوای خوب و توجه به میزان زهکش بودن خاک.

روند برداشت پیازچه 

  • زمان برداشت: کاشت پیازچه با هدف برداشت محصول مناسب پیش می‌رود. شما هر زمانی‌ که حس‌ کردید ارتفاع برگ‌های گیاه به 15 الی 20 سانتی‌متر رسیده، می‌توانید روند برداشت را آغاز کنید.
  • نکات مهم هنگام برداشت: برای برداشت پیازچه بهترین ابزار قیچی است. برگ‌ها را با در نظر گرفتن یک فاصله 5 سانتی تا سطح خاک با قیچی ببرید و از آن‌ها بهره ببرید. این کار به گیاه کمک می‌کند تا برای رشد دوباره و رویاندن برگ‌های جدید آماده شود. همچنین، با این کار شما به گیاه اجازه می‌دهید تا بستر کافی برای فتوسنتز کردن و جذب نور را داشته باشد. به‌ هیچ‌ عنوان گیاه را از بیخ نبرید زیرا این موضوع می‌تواند روند رشد پیازچه را دچار اختلال کند.

نکته مهم: هیچ‌ گاه بیشتر از یک‌ سوم گیاه را به‌ صورت یک‌باره حذف نکنید این کار باعث تضعیف گیاه خواهد شد. 

روند تکثیر 

بعد از کاشت پیازچه شما می‌توانید برای تکثیر، گیاهان جدید را از طریق بذر، تقسیم گیاهی و پیوند تولید کنید.

نکاتی در رابطه با تقسیم پیازچه 

  1. بهترین زمان: مناسب‌ترین زمان کاشت پیازچه از طریق تقسیم، فصل بهار است.
  2. آماده‌سازی بستر: چند ساعت قبل‌ از کاشت پیازچه و شروع روند تقسیم، آن‌ها را آبیاری کنید تا هم خاک نرم شود و هم گیاهان به‌ خوبی دهیدراته شوند. 
  3. بریدن: در ادامه می‌توانید پیازچه‌ها را با در نظر گرفتن ارتفاع حدود 10 سانتی‌متری برش دهید.
  4. خارج کردن گیاه: کل پیازچه را به‌ همراه ریشه، ساقه و برگ پر از خاک جدا کنید.
  5.  دسته‌بندی کردن: بعد از درآوردن گیاه آن‌ها را تمیز کنید و در ادامه بوته‌ها را به دسته‌های کوچک‌تری تقسیم نمایید. هر دسته‌ای که شما انتخاب می‌کنید باید حدود 3 الی 4 بوته جداگانه داشته باشد.
  6. کاشت مجدد: دسته‌هایی که جدا کرده‌اید را در محلی که در نظر گرفته‌اید بکارید و با رعایت فاصله‌ مناسب، روند کاشت پیازچه را ادامه دهید‌. 

پیازچه

کاربردهای آشپزی 

اگر می‌خواهید به کاشت پیازچه بپردازید، بد نیست در رابطه با کاربرد‌های آن بیشتر بدانید. این محصول می‌تواند به‌ عنوان یک چاشنی خوش‌طعم در بسیاری از غذاها، سالادها، سوپ‌ها و... مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه ‌بر این موضوع پیازچه می‌تواند در کره‌های مرکب، سس‌ها و همچنین سرکه‌های گیاهی مورد استفاده قرار بگیرد‌. پیازچه به‌ عنوان گیاه مقاومی شناخته می‌شود که روش کاشت و نگه‌داری آسانی دارد و می‌تواند تا حد بسیار زیادی به بهبود طعم غذاها، سالادها و سایر خوراکی‌ها کمک کند. این گیاه سازگاری و انعطاف‌پذیری خوبی دارد و به واسطه مقاومتش می‌تواند در شرایط آب‌ و هوایی سخت نیز به‌ خوبی رشد کند. علاوه‌ بر این موضوع، میزان باردهی این گیاه نیز مناسب و قابل‌ قبول است. این نکات می‌توانند به ‌عنوان ویژگی‌های مثبت پیازچه شناخته شوند.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!