نازبو
ونوس حشره خوار
  • آموزش و مقالات
  • گلها

ونوس حشره خوار

ونوس حشره خوار گوشت خواری است که برای جبران خاک ضعیف و عاری از مواد غذایی مورد نیازش، باید از حشرات تغذیه کند. اما شکار حشرات برای این گیاهان بهای زیادی دارد. ونوس مگس‌خوار برای به دام انداختن طعمه باید خیلی سریع بسته شود و سپس آن را هضم کند.

گیاه ونوس حشره خوار (Venus fly trap) یا ونوس مگس خوار گیاه کوچکی است که اندازه آن از 15 سانتیمتر تجاوز نمی‌کند و مناطق انتشار آن محدود به برکه‌های تورب دار کارولینا در خاور آمریکا می‌باشد. این پروسه انرژی زیادی از این گونه‌ گیاهی می‌گیرد. به همین دلیل، این گیاه باید بتواند طعمه‌ واقعی و باارزش را تشخیص دهد. اینکه مگس‌خوار دقیقا چگونه طعمه‌ واقعی را از اشیای غیرقابل هضم تشخیص می‌دهد، تاکنون یک راز باقی مانده بود. ساختار به دام انداختن حشرات در این گیاه به این صورت است که زمانی که حشره به پرزهای حساس روی برگ گیاه برخورد می‌کند، پهنک‌ها مانند اوراق یک کتاب روی هم تا شده، حشره در آن زندانی می‌گردد و غده‌ها مایعی اسیدی ترشح می‌کنند که احتمالا همراه با عمل باکتری‌ها باعث هضم حشره می‌شوند. پس از 5 تا 15 روز (گاهی 30 روز) درب‌های زندان به آهستگی باز می‌شوند، درحالی که فقط بقایای جسد زندانی قابل رویت است. پس از هر شکار برگ‌ها شکل اولیه خود را بدست می‌آورند و بعد از 2 تا 3 بار استفاده، قهوه ای رنگ و پژمرده شده و باید چیده شوند و به جای آنها برگ‌های جدیدی می‌روید.

حشرات بخاطر بو و رنگ گیاهان گوشتخوار به سوی آنها جلب شده و شکار می‌گردند. حشرات بخاطر بو و رنگ گیاهان گوشتخوار به سوی آنها جلب شده و شکار می‌گردند. گیاهان گوشتخوار معمولا در تورب زارهایی می‌رویند که از نظر ازت بسیار فقیر می باشند و این گوشتخواری کمبود ازت مورد نیاز آنها را جبران می کند و باید در گوشتخواری این گیاهان وسیله بقای آنها را در زمین‌های فقیر جستجو نمود، بعضی از خصوصیات این گیاهان بسیار شگفت انگیز است. به عنوان مثال در حالی که تماس قسمتی از یک موی سر که فقط چند هزارم میلی گرم وزن دارد، برگ‌ها را به حرکت می‌آورد و ریزش قطرات درشت باران بر روی آنها بی اثر است.
محققان مطالعه‌ای انجام دادند تا بفهمند ونوس حشره خوار چگونه میان غذا و دیگر موارد مثل قطرات باران تمایز قایل می‌شود. آنها واکنش الکتریکی و شیمیایی این گیاه را نسبت به محرک‌های لمسی بررسی کردند. دانشمندان به تقلید از یک حشره‌ به دام افتاده، حسگرهای شبیه به مو واقع در سطح تله‌ این گیاهان را تحریک کردند. آنها پی بردند که با اولین لمس ونوس حشره خوار در حالت «آماده» قرار می‌گیرد. دومین لمس باعث می‌شود که تله به روی طعمه بسته شود؛
البته بلافاصله به طور کامل بسته نمی‌شود. اگر شی به دام افتاده یک حشره باشد سعی می‌کند خود را آزاد کند که در نتیجه‌ آن حسگرهای حساس را دوباره لمس می‌کند.

بیشتر بخوانید : کود ضد تنش چیست؟

ونوس مگس خوار

روش نگهداری ونوس حشره خوار و نیازها

آبیاری: گیاه ونوس خوار باید همیشه دارای رطوبت باشد. گلدان را غرق در آب نکنید. اما بستر خاک همیشه مرطوب باشد. بهتر است جهت تامین رطوبت مورد نیاز گیاه یک زیر گلدانی یا ظرف مناسب حاوی آب مقطر در زیر گلدان قرار دهید. به هیچ عنوان از آب لوله كشی شهر استفاده نکنید. که به دلیل دارا بودن املاح بالا، باعث مرگ گیاه می شود.
نور: گیاهان حشره خوار عاشق نور خورشید هستند. گیاه ونوس به حدود ۱۲ ساعت حضور نور در محیط نیاز دارد که از این ۱۲ ساعت اگر حداقل ۴ ساعت نور مستقیم به این گیاه بتابد رشد مناسبی خواهد داشت. اگر شما نگران این هستید که نور خورشید به اندازه کافی به ونوس حشره خوار نمی‌رسد می‌توانید از چراغ های رشد برای رشد ونوس حشره خوار استفاده کنید. لامپ را در طول روز روشن کنید و در طول شب آن را خاموش کنید. بهترین جایگزین برای نور خورشید نور فلورسنت (مهتابی) می‌باشد که از فاصله ۳۰ سانتی متری به گیاه بتابد و رشد خیلی خوبی در آن دارد.
دما: دمای ایده آل و مناسب رشد گیاه ۲۲ تا ۲۸ درجه سانتیگراد می‌باشد. این گیاهان در دمای ۷ الی ۳۶ درجه سانتی‌گراد می‌توانند رشد کنند. هر مقدار که دمای محیط بیشتر باشد باید مراقبت بیشتری از نظر آبیاری و غبار پاشی انجام داد و یا در مکانی قرار داد که از نور مستقیم در صبح زود برخوردار باشد در ساعات گرم روز از سایه بهره‌مند باشد. این گیاهان دمای زیر صفر را تحمل نمی‌کنند و اغلب از بین می‌روند. در زمستان که زمان استراحت این گیاهان است، نیز دمای بین صفر تا ۱۰ درجه سانتی‌گراد مناسب نگهداری آن است.
تغذیه: بیشتر گیاهان برای رشد بهتر نیازمند کود هستند اما در مورد ونوس شما می بایست بجای کود آنها را با حشرات تغذیه کنید.بهترین حشرات بدین منظور مگس، پشه، عنکبوت و در کل حشراتی که بافت نرمتری دارند هستند. این گیاه را با حشراتی مانند مورچه که اسکلت خارجی سختی دارند تغذیه نکنید. بهترین نوع تغذیه استفاده از حشره زنده است. زیرا تقلاهای حشره داخل تله باعث بهتر بسته شدن تله و ترشح مقادیر بیشتر آنزیم خواهد شد.اگر در مکان‌های شهری یافتن حشره برایتان دشوار است می‌توانید از غذای آماده ای که ما تهیه کرده ایم استفاده نمایید. این پودر با چند قطره آب مخلوط می‌گردد و حالت خمیری می یابد که با یک خلال دندان می‌توانید آنرا در داخل تله بگذارید. از گوشت چرخ کرده، همبرگر و امثال آنها برای تغذیه ونوس استفاده نکنید.هضم کردن غذا در داخل تله‌ها از یک تا چند هفته طول می‌کشد. فاصله زمانی مناسب بین دو تغذیه هر دو هفته یکبار است. هر بار فقط یکی از تله‌ها را تغذیه نمایید.در برابر وسوسه تحریک بیش از حد تله‌های این گل مقاومت کنید چون این کار باعث از کار افتادن آن خواهد شد.

خاک ونوس حشره خوار و بستر کشت آن

گیاه ونوس را باید در خاکی فقیر از نظر مواد غذایی کاشت به طور کل این گیاه در محیط بومی خود نیز در خاک‌هایی که از نظر نیتروژن و فسفر فقیر هستند می‌رویند و نیاز خود به این مواد را از طریق شکار حشرات و هضم مواد بدن حشرات تأمین می‌کنند. اگر گیاه را در خاکی غنی بکاریم و در کوددهی آن اصرار بورزیم نتیجه‌ای جز از بین رفتن تدریجی و به مرور گیاه نیست. این گیاه به خاکی نسبتاً سبک نیاز دارد خاک مخصوص ونوس حشره خوار می‌تواند مخلوطی از یک قسمت پیت موس +یک قسمت پرلایت و یا دو قسمت شن + یک قسمت خاک معمولی و یا ۵ قسمت پیت موس + ۳ قسمت شن + ۲ قسمت پرلایت باشد.

بیشتر بخوانید: اطلاعاتی درباره سانسوریا لب طلایی
 

تکثیر ونوس حشره خوار و نحوه کاشت آن

ازدیاد ونوس به دو صورت پیاز و بذر صورت می‌گیرد:
کاشت ونوس حشره خوار با پیاز
1- یک پیاز ونوس حشره خوار تهیه کنید.
2- یک ظرف برای کاشت پیاز ونوس حشره خوار تهیه کنید. به دلیل این که گیاه ونوس حشره خوار به رطوبت زیادی نیاز دارد، ظروف شیشه‌ای انتخاب مناسبی هستند. این کار به خصوص برای مناطقی که زمستان سردی دارند مناسب است. در مناطقی که زمستان سردی دارند بهتر است ونوس حشره خوار را در یک گلخانه بکارید تا گرما و رطوبت به میزان کافی به آن برسد. جریان هوا هم بسیار مهم است، بنابراین ونوس حشره خوار را در ظرف‌های درپوش دار قرار ندهید. ونوس حشره خوار در ظرف‌های شیشه‌ای درباز به خوبی رشد می‌کند. در مناطق با زمستان معتدل کاشت ونوس حشره خوار هم در گلدان شیشه ای و هم در گلدان های معمولی با سوراخ زهکشی تفاوت چندانی ندارد و در هر دو به خوبی رشد می‌کند.
3- یک مخلوط خاک برای کاشت ونوس حشره خوار (Venus Flytrap) آماده کنید. این گیاه معمولا در خاک‌های بسیار فقیر رشد می کند و مواد مغذی مورد نیاز خود را از به دام انداختن حشرات و عنکبوت‌ها به دست می آورد. 2/3 ظرف را خزه خشک و 1/3 ظرف را شن و ماسه بریزید. اگر شما ونوس حشره خوار را در خاک معمولی گلدان بکارید رشد نمی‌کند. خاک گلدان مواد مغذی زیادی دارد. هرگز از آهک و کود برای رشد ونوس حشره خوار استفاده نکنید.
4- سوراخ کوچکی در خاک درست کنید و پیاز ونوس حشره خوار را در خاک قرار دهید، به گونه‌ای که فقط پیاز در خاک قرار بگیرد و قسمت‌های ساقه و سبز گیاه باید از خاک بیرون باشند. بعد از کاشت ونوس حشره خوار ارائه محیط مناسب و مواد غذایی به رشد آن کمک می‌کند.


کاشت ونوس با بذر

1- شما می‌توانید با استفاده از بذرهایی که از گیاه تهیه کرده‌اید و یا بذرهایی که از فروشگاه‌ها خریداری کرده اید گیاه را بکارید. دانه‌ها را در خاک مخصوص گیاهان گوشت خوار یا پیت سفید بکارید و آن‌ها را گرم و مرطوب نگه دارید تا جوانه بزنند.
2- یک تنگ شیشه‌ای یا تراریوم حاضر کنید و آن را با خاک مخصوص گیاهان گوشت خوار یا پیت سفید پر کنید.
3- سپس بذرها را در سطح خاک قرار دهید و بذرها را با لایه نازکی خاک (در حد 3 میلی متر) بپوشانید. خاک را مرطوب نگه دارید. برای مرطوب کردن خاک از آب مقطر استفاده کنید. از آب‌های معمولی به دلیل داشتن املاح معدنی نمی‌توان برای آبیاری ونوس حشره خوار استفاده کرد.
4- دمای مناسب برای جوانه زنی بذر ونوس حشره خوار 26 تا 27 درجه سانتیگراد است. در هر تنگ شیشه ای با قطر 20 سانتیمتر می‌توان 10 عدد بذر بکارید و بعد از این که جوانه‌ها کمی رشد کردند، آن‌ها را به ظرف‌های جدا منتقل کنید.

برای خرید کود به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

زمان رشد و استراحت ونوس حشره‌ خوار

با فرا رسیدن پاییز و زمستان این گیاه نیاز به دورانی رکود و استراحت دارد تا دوباره بتواند رشد خود را به خوبی پیگیری کند. دوران استراحت این گیاهان ۵-۳ ماه است و حداقل به ۱۰ هفته استراحت نیاز دارد. در طی دوران استراحت این گیاه مکانی با دمای کمتر و نور کمتر را تحمل می‌کند، در طی این مدت رشدی نخواهد داشت و برخی برگ‌های خود را نیز از دست خواهد داد. در طی این دوران آبیاری باید در حدی باشد که مانع از خشک شدن خاک شود اما کمتر از میزانی است که در طی فصل رشد آبیاری می‌شود. در طی دوران استراحت گیاه را در مکانی قرار دهید که دما کمتر از صفر درجه سانتی‌گراد نشود و بخصوص شب بین صفر تا ۱۳ درجه باشد. دمای روز نیز می‌تواند حداکثر تا ۲۶ درجه باشد. توجه داشته باشید که این گیاه در طی دوران استراحت خود از رشد و نمو برخوردار است اما میزان رشد آن بسیار کم است، حتی اگر از مقداری نور مستقیم هم در طی این دوران بهره‌مند باشد به سلامتی آن کمک خواهد کرد.
آفات و بیماری: از بین آفات شایع این گیاه می‌توان به شته، کنه تار عنکبوت و پشه‌های خاکزی و از بیماری‌های شایع می‌توان به سفیدک پودری و لکه برگی‌های باکتریایی و قارچی اشاره کرد. مصرف کودهای شیمیایی و یا بکارگیری حشراتی که برای گیاه بسیار بزرگ هستند، می‌تواند منجر به پوسیدگی تدریجی این گیاه شود. این گیاهان به شدت به بیماری‌های قارچی حساس هستند پس باید در محیطی عاری از بیماری و حد امکان به دور از سایر گیاهان آپارتمانی نگهداری شود.

برای خرید سم و قارچ کش به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

 

نکاتی درباره ونوس گوشت خوار 

  • نگهداری از ونوس حشره خوار آسان بوده فقط باید نور و رطوبت آن تامین شود.
  • در صورتی که گیاه در محیطی دور از حشرات نگاهداری می‌شود باید هر دو هفته یک بار به آن یک تکه بسیار کوچک و نازک گوشت خام چرخ شده یا کوبیده بدهید.
  • ونوس حشره خوار نسبت به خاک خیلی حساس نیست. فقط از پرلیت و دیگر اجزاء بالقوه شور خاک اجتناب کنید.
  • تغذیه بیش از حد و يا دست زدن به پرزهای حساس باعث از بین رفتن و مرگ گیاه می‌شود و باید در مقابل این وسوسه مقاومت کرد.
  • گلدان ونوس حشره خوار را هر چند سال یک بار عوض کنید. گلدان گیاه را فقط در بهار بعد از دوره خواب آن تعویض کنید.    

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    جاوید
    23 فروردین 1402
    جاوید

    سلام. ونوس من گل داده گل باید کنده بشه یا بمونه اگه بمونه بذر میده؟

  • پاسخ
    فاطمه سعادت خواه
    27 بهمن 1401
    فاطمه سعادت خواه

    سلام شما بذر این گیاه رو در سایت موجود نمکنید؟

  • پاسخ
    بهروز
    14 آذر 1401
    بهروز

    سلام وقت بخیر ، من در یوتیوب با یکی از خارجی ها که داشت به همه ی تله ها غذا میداد صحبت کردم و بهش گفتم که به همشون غذا میدی باعث نابودی ونوس نمیشه ، بهم گفت من ماه به ماه به همشون غذا میدم و مشکلی پیش نمیاد ، گفت درسته سیاه میشه ولی جاش چند تا در میاد ، شما نظرتون چیه؟

  • پاسخ
    نازبو - یاوری
    18 آذر 1401
    نازبو - یاوری

    سلام اطلاعی ندارم در این زمینه متاسفانه

گزارش اشکال در سایت