- نام: هویج
- نام علمی: Daucus carota subsp. sativus
- خانواده گیاهی: چتریان (خانواده هویج)
- خواستگاه: اروپا، آسیای جنوب غربی

کاشت هویج
توضیحات
هویج اگرچه گیاهی دوساله است، اما به خاطر ریشههای خوراکیاش، معمولاً به صورت یکساله کشت میشود. هویجها یک دستهی ۸ تا ۱۲ تایی، برگ ظریف و پر مانند دارند. این برگها از نظر ظاهری شبیه به گیاه سرخس هستند و ارتفاعی بین ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر دارند. بعد از کاشت هویج، ریشه آن میتواند طولی بین ۱۵ تا ۳۰ و قطری حدود 5 سانتیمتر داشته باشد. اگرچه رنگ شاخص هویج نارنجی است، اما آنها در رنگهای بنفش، سیاه، قرمز، سفید و زرد نیز وجود دارند. هویجها در سال دوم، در صورت عدم برداشت، خوشههای چتریمانند از گلهای سفید کوچک (حدود ۲ میلیمتر) را تولید میکنند. این گلها به صورت دستههایی به نام چترک (گلآذین چتری) آرایش یافتهاند. هنگامی که گیاه به مرحله گلدهی میرسد، شاخ و برگ آن میتواند به ارتفاع ۱۵۰ سانتیمتر برسد.
جهت خرید بذر هویج کلیک کنید.
حقایق جالب در مورد هویج
- کاشت هویج اولین بار در ایران و در قرن دهم انجام شد. این گیاه به خاطر برگها و دانههای معطرش کشت میشد. هویجهای امروزی از گونههای وحشی بنفش یا سفید رنگ مشتق شدهاند.
- رنگ اصلی هویجها در اصل بنفش یا زرد بود تا اینکه در قرن هفدهم پرورشدهندگان هلندی از طریق اصلاح نژادی محتوای بتاکاروتن آنها را افزایش دادند و رنگشان به نارنجی تغییر کرد.
- جد وحشی هویج هنوز به عنوان یک علف هرز میروید.
- هویج سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل میکند. این ماده مغذی موجب بهبود بینایی، تقویت سیستم ایمنی و سلامت پوست میشود. نکته جالب توجه این است که مقدار بتاکاروتن هنگام پخت هویج افزایش مییابد.
- ریشهها، برگها و دانههای هویج در طب سنتی برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میشوند.
اطلاعات پایهای رشد هویج
- نیاز نوری: آفتاب کامل تا نیمه آفتابی
- نیاز آبی: متوسط
- نوع و خصوصیات خاک: خاک شنی، سبک، با زهکشی مناسب، عاری از سنگهای بزرگ و غنی از مواد آلی
- pH خاک: ۵٫۵ تا ۷٫۰
- اندازه گلدان برای کاشت هویج: حداقل ۳۰ سانتیمتر عمق و عرض

آموزش کاشت و پرورش اصولی هویج
آموزش کاشت هویج
هویج گیاهی مناسب برای فصول خنک است، از اینرو بهترین رشد را زمانی دارد که دمای خاک بین ۱۰ تا ۲۴ درجه سانتیگراد باشد. معمولاً میتوان این گیاه را در اوایل بهار کاشت و در پاییز برداشت کرد. محدوده دمایی ایدهآل برای رشد هویج، ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. نهالهای هویج به شدت به دماهای بالا حساس هستند و دمای بیش از اندازه میتواند برای آنها خطرناک باشد. این در حالی است که دمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد ممکن است منجر به رشد طولی بیشتر هویج و کمرنگ شدن آن شود.
- بهترین زمان کاشت هویج: بهترین زمان برای کاشت هویج در مناطقی که زمستانهای خیلی سرد دارند، اوایل بهار یا اواخر تابستان است. در مناطق با زمستانهای ملایمتر میتوان این گیاه را در اواخر پاییز کاشت.
- فاصله بین گیاهان: ۵ سانتیمتر (۲ اینچ) بین گیاهان و ۳۰ سانتیمتر بین ردیفها
- روش کاشت بذر: بهتر است بذرها مستقیما در زمین کاشته شوند.
- عمق کاشت بذر: ۰٫۵ سانتیمتر (¼ اینچ) عمق
- زمان برداشت: ۱۲ تا ۱۸ هفته پس از کاشت بذر
- طول و عرض گیاه بالغ: طول متداول برای آنها حداکثر ۶۰ سانتیمتر است و عرض آنها بسته به رقم کشت شده میتواند متغیر باشد.
- تکثیر: از طریق بذر
هویج معمولاً به طور مستقیم در زمین کاشته میشود، اما در گلدانها نیز میتواند رشد خوبی داشته باشد. قبل از کاشت هویج، لازم است که خاک با جدا کردن سنگها و شکستن کلوخهها پاکسازی شود. در واقع به حداقل ۳۰ سانتیمتر خاک نرم و سست نیاز است. در باغهای شخم نزده خاک نرم و پوک است، بنابراین نیازی به پاکسازی خاک نیست. برای رشد مطلوب، قبل از کاشت بذرها، کمپوست را با خاک مخلوط کنید، زیرا هویج قادر است از مواد آلی اضافی استفاده کند.

پوشاندن بذر هویج بعد از کاشت
چرا بعد از کاشت، بذر هویج را میپوشانیم؟
برخی از باغداران پس از کاشت هویج، خاک را با یک ورق مقوا یا چوب میپوشانند. این تکنیکی است که با حفظ شرایط بهینه رشد موجب بهبود جوانهزنی میشود. این روش به مرطوب نگه داشتن خاک، تثبیت دما و محافظت از بذرها در برابر عوامل خارجی مانند پرندگان، حشرات و باران شدید (که میتواند آنها را بشوید) کمک میکند. به محض آغاز جوانهزنی بذرها، پوشش برداشته میشود تا نور به آنها برسد و از گرم شدن بیش از حد خاک و بروز بیماریهای مرتبط با رطوبت، جلوگیری به عمل آید. در ادامه توضیح مختصری در مورد روش انجام اینکار ارائه میشود.
- آمادهسازی خاک: قبل از کاشت هویج لازم است بستر باغ یا خاک گلدان را نرم و صاف کنید.
- کاشت بذرها: بذر هویج را به صورت نازک و یکنواخت روی سطح خاک بپاشید. سپس آنها را با لایه نازکی از خاک نرم یا کمپوست بپوشانید.
- آبیاری ملایم: از یک اسپری ملایم برای مرطوب کردن خاک استفاده کنید. در این مرحله لازم است خاک مرطوب شود، اما غرقابی نشود.
- پوشاندن با مقوا: یک ورق مقوا یا چوب را مستقیماً روی ناحیه کاشته شده قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که کل سطح پوشیده شده و در برابر باد مقاوم است. بدین منظور میتوان آجر یا چوب سنگین را در بالا یا پایین مقوا یا چوب قرار دارد.
- بررسی منظم: هر چند روز یکبار مقوا را بلند و میزان رطوبت را بررسی کنید. اگر خاک خشک شده بود، آن را آب دهید.
- برداشتن مقوا: به محض ظاهر شدن اولین جوانهها، مقوا را بردارید تا نهالها در معرض نور خورشید قرار گیرند.
- ادامه مراقبت: به طور منظم گیاه را آبیاری کنید تا خاک مرطوب بماند. اگر نهالها متراکم به نظر میرسند، آنها را تنک کنید.
این روش نه تنها موجب بهبود نرخ جوانهزنی میشود، بلکه فرایند پرورش هویج را نیز سادهتر میکند. از طرف دیگر در مراحل اولیه که گیاه در شرایط بحرانی قرار دارد، به مراقبت و نگهداری کمتری نیاز خواهد داشت.

آفات و بیماریهای رایج هویج
شرایط مراقبت و نگهداری
- نکات آبیاری: بعد از کاشت هویج از مرطوب بودن خاک آن اطمینان حاصل کنید زیرا این گیاه به رطوبت فراوان نیاز دارد. حداقل هفتهای یکبار به طور عمیق گیاه را آبیاری کنید تا آب به ریشه برسد و رشد آن را تحریک کند.
- مالچپاشی: مالچپاشی در اطراف گیاهان به حفظ رطوبت و کاهش علفهای هرز کمک میکند.
- کوددهی: ۵ تا ۶ هفته پس از کاشت بذرها، از یک کود متعادل استفاده کنید.
- هرس: این گیاه به طور کلی نیازی به هرس ندارد.
- نگهدارنده: نیازی به قیم یا نگهدارنده نیست.
سطح دشواری رشد و کاشت هویج
متوسط
نکات مهم رشد هویج
- نهالها را تنک کنید تا از تراکم بیش از اندازه این گیاه جلوگیری شود، زیرا تراکم زیاد میتواند منجر به بدشکل شدن ریشهها شود.
- برای حفظ رطوبت خاک و از بین بردن علفهای هرز، از مالچ استفاده کنید.
- از خاکهای سنگی استفاده نکنید زیرا موجب ریشههای دوشاخه میشود.
- هنگام پرورش هویج، استفاده بیش از حد از کود نیتروژن منجر به رشد زیاد شاخ و برگها و کاهش رشد ریشه میشود. در نتیجه اندازه و کیفیت هویجها افت پیدا میکند.
- در شرایط خشکسالی، خاک را مرطوب نگه دارید، زیرا باران شدید پس از خشکسالی ممکن است باعث شکافتن ریشهها شود.
- برای محافظت از این گیاه در برابر سرمازدگی از پوششهای ردیفی استفاده کنید.
گیاهان همراه
گیاهان همراه خوب عبارتند از: پیاز، تره فرنگی، گوجه فرنگی و کاهو
از کاشت در نزدیکی این گیاهان خودداری کنید: شوید، زردک و رازیانه
آفات و بیماریهای رایج
- آفات: مگس هویج، شتهها و نماتدهای گره ریشه
روشهای پیشگیری و کنترل: از پوششهای ردیفی برای محافظت در برابر آفات استفاده کنید.
- بیماریها: سفیدک برگ و پوسیدگی ریشه
روشهای پیشگیری و کنترل: گردش هوای خوب را برای رشد گیاه فراهم کنید. همچنین لازم است از آبیاری گیاه از بالا (آبیاری بارانی) خودداری نمایید.
برداشت هویج
- زمان برداشت: هویجها معمولاً زمانی که ریشههای آنها به اندازه مناسب یعنی قطر ۱ تا ۲ سانتیمتر رسید، آماده برداشت هستند. میتوانید قطر تقریبی را با نگاه کردن به بالای هویج (تاج) که از خاک بیرون زده است، بررسی کنید. گذاشتن هویجها در زمین تا زمانی که حداقل یک یخبندان را تجربه کنند، میتواند شیرینی آنها را افزایش دهد. با این حال، مهم است که آنها را قبل از یخ زدن خاک، برداشت کنید. همچنین برای جلوگیری از یخ زدگی میتوانید از یک پوشش محافظ استفاده نمایید.

برداشت هویج
- نکات برداشت: از چنگک باغبانی برای شل کردن ملایم خاک اطراف هویجها استفاده کنید. این کار به جلوگیری از شکستن یا آسیب دیدن هویجها هنگام بیرون کشیدن آنها کمک میکند. چنگال را چند سانتیمتر دورتر از ردیف هویجها در خاک فرو و به آرامی خاک را بلند کنید. قسمت بالایی هویجها که نزدیک خط خاک واقع شدهاند را به آرامی به سمت بالا بکشید. اگر خاک به اندازه کافی نرم باشد، هویج به راحتی بیرون میآید. برای خاکهای سختتر لازم است هنگام کشیدن هویجها، آنها را کمی تکان دهید.
- نگهداری: ۱٫۳ سانتیمتر از قسمت بالایی هویجها باید از تاج بریده شود. قبل از قرار دادن هویجها در یخچال لازم است که خاک اضافی آنها شسته و در کیسههای دربسته قرار داده شود. بهتر است از نگهداری هویجهای آسیبدیده خودداری کنید. اگر این هویجها قابل استفاده هستند آنها به صورت خام یا پخته مصرف کنید، در غیر اینصورت آنها را به عنوان کمپوست در مزرعه بریزید. هویجها همچنین میتوانند در ماسه مرطوب و در یک انباری خشک نگهداری شوند. این شیوه نگهداری، آنها را تا زمان مصرف تازه نگه میدارد. در این راستا میتوانید یک جعبه چوبی محکم را با ماسه مرطوب پر کنید و هویجها را در آن بخوابانید، به طوری که با هم تماس نداشته باشند. دور بودن آنها از یکدیگر مانع از گسترش پوسیدگی احتمالی آنها میشود.
شیوه تکثیر هویج
تولید گیاهان جدید از طریق کاشت بذر امکانپذیر است.
مصارف آشپزی هویج
هویجها انواع مختلفی دارند و میتوان آنها را به صورت خام یا پخته استفاده کرد. آنها اغلب به سوپها، خورشها و سالادها اضافه میشوند و به عنوان میان وعده مورد استفاده قرار میگیرند. از برگهای هویج نیز میتوان به عنوان یک گیاه دارویی در غذاهای مختلف استفاده کرد.
به طور خلاصه، هویج یک گیاه مغذی و لذیذ است که پرورش و کاشت لذت بخشی دارد. با مراقبت و نگهداری درست، میتوانید محصول فراوانی داشته باشید و در طول سال با آن غذاهای متنوعی درست کنید.

مصارف آشپزی
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!