نازبو
معرفی و نگهداری سانسوریا
  • آموزش و مقالات
  • گلها
  • خودتان انجام دهید

معرفی و نگهداری سانسوریا

سانسوریا یکی از مقاوم‌ترین گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود که به مراقبت زیادی نیاز ندارد، به همین دلیل به یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها برای زیبایی دکوراسیون داخلی منزل و یا محیط‌های اداری محسوب می‌شود.

سانسوریا با نام علمی Sansevieria این گیاه بومی مناطق گرمسیری آفریقای جنوبی است و به‌ صورت بوته‌ای رشد می‌کند. سانسوریا گیاهی است با برگ‌های شمشیری، سبز رنگ، بسیار کم توقع و مقاوم در برابر خشکی و سایه و قادر به رشد مطلوب و ادامه زندگی در شرایط آپارتمانی.

گیاه سانسوریا گونه‌ای از خانواده سوسنیان یا لیلیاسه است، طول گیاه گاهی بیش از یک متر می‌رسد و زیستگاه اصلی آن غرب آفریقا می‌باشد. این گیاه مثل گیاهان دیگه در واریته ابلق یا دور طلایی نیاز نوری بیشتری نسبت به نوع ساده خودش دارد.

سانسوریا دارای گونه‌های کوتاه و بلند می‌باشد. رشد خود را در دماي بين 18-25 درجه دارد و به دماي زير صفر حساس مي‌باشد و در جاهايي كه نور مناسب باشد رشد مطلوب تري را خواهد داشت، ولي به سايه و نور كم منزل نيز مقاوم  است.

 این گیاه نسبت به شرایط نامساعد محیطی مقاوم بوده و در نقاط مختلف منزل می‌توان آن را نگهداری کرد. این گیاه همچنین دارای گلی است که به رنگ ترکیبی سبز و سفید در بخش میانی گیاه می‌روید، البته گل آن جذابیت خاصی ندارد، اما معطر است.

بیشتر بخوانید : معرفی گل سانسوریا لوله ای مخملی

سانسوریا

شرایط نگهداری سانسوریا

نور:  نور کامل بهترین شرایط نوری این گیاه است، ولی در سایه هم قادر به ادامه زندگی است، تابش مستقیم آفتاب را تحمل نمی‌کند. در واقع سانسوریا نسبت به نور بسیار مقاوم است، اما نور کامل مناسب‌ترین نور برای این گیاه به خصوص نوع ابلق آن محسوب می‌شود.
دمای مناسب سانسوریا : در زمستان تا درجه حرارت 10 درجه سانتیگراد قدرت تحمل دارد ولی درجه حرارت مطلوب در این فصل 16 است، در تابستان در درجه حرارت مطلوب برای انسان 24 درجه. نسبت به سرما حساس است و سرمای بیش از حد تاب نمی‌آورد و دچار یخ زدگی می‌گردد.
آبیاری صحیح سانسوریا : بین دو آبیاری خاک خشک شود و خشکی خاک را می‌تواند تا حدی تحمل کند، ولی خشکی زیاد باعث چروکی برگ‌ها می‌شود. سانسوریا به علت داشتن ساقه‌های گوشتی و آبدار نیاز آبی پایینی داره، پس از آبدهی بیش از حد ممکن خودداری کنید. آبیاری سانسوریا در تابستان هفته‌ای یکبار و در زمستان ده روز الی دو هفته یکبار انجام میشه. در ضمن از آبپاشی و غبار پاشی روی ساقه‌های این گیاه خودداری کنید.
رطوبت: نیاز رطوبتی کمی دارد، به غبارپاشی احتیاج نیست.
کوددهی و تغذیه : هر دو هفته یکبار کمبود عناصر در خاک گلدان را با اضافه نمودن کودهای مایع یا جامد محلول در اب مخصوص گلهای زینتی طبق دستور جبران کنید.
خاک مناسب سانسوریا : خاک کمپوست بهترین خاک این گیاه است. همچنین مخلوطی از شن، ماسه، رس و مقدار کمی کود پوسیده دامی می‌تواند گزینه مناسبی باشد. پاجوش سانسوریا و جوانه زنی زمانی سریع و مطلوبتر روی می‌دهد که گیاه در بستری از خاک سنگین رشد کند.

برای خرید خاک مخصوص سانسوریا به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید


تعویض گلدان: گلدان کوچکتر را بر بزرگ ترجیح می‌دهد، گلدان را عوض کنید، مگر اینکه در حال ترکیدن باشد و سه سال یکبار عمل تعویض را انجام دهید، خاک اطراف ریشه و به طور کلی خاک گلدان را با فشار دست متراکم کنید. زمان تعویض گلدان سانسوریا در بهمن و اسفند ماه قبل از اینکه جوانه‌های جدید رشد خود را شروع کند می‌باشد.
تمیز نمودن برگ‌ها : برگ‌های غبارالود را با پارچه و با اسفنج مرطوب تمیز کنید.

برای خرید کود سانسوریا و زاموفیلیا به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.


بیشتر بخوانید : اطلاعاتی در رابطه با سانسوریا لب طلایی

روش تکثیر سانسوریا

۱) قلمه برگ: برگ‌ها را به قسمت‌هایی به طول ۱۰ سانتیمتر بریده و در دمای ۲۰-۱۸ درجه به‌ صورت عمودی در محیط کشت (ماسه) قرار می‌دهیم که ریشه و جوانه نابجا از محل بریده شده برگ ظاهر می‌گردد. بهتر است قلمه‌ها را در محیطی رطوبتی قرار دهیم که باعث زودتر ریشه دار شدن آنها می‌شود.


طرز تکثیر سانسوریا با برگ

ابتدا بايد توجه داشت كه خود گياه ابلق باشد تا بتوان نوع ابلق را از آن به دست آورد.
براي قلمه، برگ‌هايي را انتخاب كنيد كه تازه و بلند باشند، برگ‌هاي كوچك سبز نمي شوند(جوانه نمي‌زنند)، از برگ‌هاي بلند كه بالغ شده‌اند استفاده كنيد– حدود 30 سانت به بالا. برگ را هر 8 سانت به 8 سانت ببريد.
حال برگ‌ها را 2 يا 3 روز كنار گذاشته تا آماده كاشت شوند. به ياد داشته باشيد كه برگ‌ها را سر و ته نكاريد.
براي اينكه گياه شما ابلق بماند (با نوارهاي حاشيه طلايي رنگ)، بايد پايين برگ را به صورت عدد هشت برش دهيد، در واقع يك مثلث از پايين برگ (قلمه 8 سانتي) جدا نماييد. اگر اين كار را انجام ندهيد گياه شما ساده و سبز رنگ خواهد شد!
حال بستر ماسه تهيه كرده و برگ‌ها را درون آن فرو نماييد تا حدي كه قسمت هشت شكل زير خاك رود. تعداد برگ‌ها در گلدان اهميتي ندارد و مي‌توان آن‌ها را به صورت فشرده در حدود 10 عدد در يك گلدان با قطر دهانه 20 سانت كاشت. گلدان را در محلي با دماي 18-20 درجه قرار مي‌دهيم.
پس از گذشت 3 هفته برگ‌ها شروع به ريشه دار شدن مي‌كنند و در هفته چهارم جوانه مي‌زنند، آن وقت مي‌توان آن‌ها را جدا كرده و در گلدان‌هاي مجزا قرار داد.
مناسب‌ترين خاك براي آن‌ها مخلوطي از 2 قسمت خاك برگ پوسيده و يك قسمت خاك لومي است.
با اين روش مي‌توان سانسوريا را به صورت ابلق تكثير كرد، با حذف قسمت سبز رنگ از برگ، گياه ناچار مي‌شود براي جوانه زدن از دو پايه خود كه داراي نوارهاي طلايي رنگ هست اقدام كند و به همين دليل ابلق مي‌شود.

 تقسیم بوته و جدا کردن ریزوم

تقسیم بوته در این گیاه در فصل بهار صورت می‌گیرد. زمانی که ارتفاع برگ‌ها بلند شد و گلدان به صورت پر در آمد و ریزوم تمام گلدان را اشغال کرد، گیاه پایه مادری را از گلدان خارج نموده و سپس با استفاده از چاقو یا قیچی باغبانی قسمت زیرزمینی گیاه را به چند قسمت تقسیم می‌کنیم. سپس هر دو یا سه گیاهچه را در یک گلدان جداگانه و با ترکیب خاکی مناسب کشت می‌کنیم. مزیت این روش در این است که در ابلق‌ها گیاهان جدید نیز که ایجاد می‌گردند ابلق خواهند بود.

سانسوریا

چند نکته درباره سانسوریا
استفاده هر دو ماه یک‌بار از سم قارچ کش مانکوزب جهت پیشگیری از بیماری قارچ به صورت دو گرم در یک لیتر الزامی هست، هم در خاک و هم برگ‌ها، این گیاه بسیار محکم در صورت ایجاد لکه گندیدگی در روی برگ‌ها به سرعت خراب میشه که باید حتماً با مانکوزب از این بیماری پیشگیری شود.
جدیداً سانسوریاهای رنگی در بازار دیده می‌شود که این رنگ‌ها طبیعی نبوده و فقط برای زیبایی گیاه استفاده می‌شود و با رشد گیاه آن نیز بزرگ می‌شود. این رنگ‌ها با دستگاه‌های مخصوص بر روی گیاه زده می‌شود. رنگ‌ها نیز مخصوص این کار بوده و نمی‌توان با رنگ‌های شیمیایی رنگ‌آمیزی کرد.

این گیاه توانایی بالایی در تصفیه هوای محیط داره. پس پیشنهاد می‌کنیم از این گیاه در اتاق خواب استفاده کنید. هم زیبایی خاصی به اتاق خواب میده و هم سلامتی رو براتون به ارمغان میاره.
- ترکیب این گیاه با اگلونما صحنه زیبایی ایجاد میکند زیرا این گیاه به صورت نیمه چتر دید را به سمت پایین در دور تا دور گلدان و سن سی ویرا به صورت عمودی دید را به سمت بالا هدایت می‌کند و اگر از پوتوس هم به عنوان گل آویز در کنار اگلئونما استفاده شود منظره دلفریبی به اتاق می‌دهد!
- یکی از نکات مفید و مثبت دیگر اینکه این گیاه کم توقع دارد اینست که بخاطر بافت پر آب و گوشتی خودش توانایی بسیار زیادی در مقاومت در برابر بی آبی و خشکی دارد. پس با خیال راحت به سفرهای دو سه هفته ای رفته و هیچ نگرانی نداشته باشید. - سانسوریا در زمان بالغ شدنش به گل می‌نشیند، یعنی تولد یک گل خوشبو از سانسوریا که هوا رو معطر می‌کند. این گل به رنگ سفید و سبز هست اما زیبایی خاصی ندارد.

  سانسوریا

مشکلات سانسوریا و راه‌های درمان 

علت رنگ پریدگی و از دست بین رفتن رنگ‌های سانسوریا : نور کافی نیست و یا گیاه احتیاج به تغذیه مصنوعی دارد، گلدان را به محل روشن تر با نور غیر مستقیم منتقل نموده و یا کمبود عناصر خاک گلدان را با تغذیه مصنوعی هر سه هفته یکبار جبران کنید. زخم های قهوه ای روی برگ‌ها نمایان شده اند: آبیاری بیش از اندازه بوده است، اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو ابیاری خشک و پس آبیاری نمایید، زهکش را بازدید کنید.
علت قهوه ای و خشک شدن برگ‌های سانسوریا : گیاه تشنه و هوا گرم است، گلدان را آبیاری کنید و به محل خنک‌تری منتقل نمایید.
دلیل بد شکل شدن برگ سانسوریا : هر دو هفته یکبار با سم حشره کش سمپاشی کنید.
برگ‌های جدید نرم و آبکی هستند و می افتند : تغذیه بیش از اندازه است، تغذیه مصنوعی را متوقف کنید تا برگ‌ها سفت شوند، با نصف میزان توصیه شده کافی است، در پائیز و زمستان تغذیه لازم نیست.
زخم‌های پنبه‌ای شکل سفید رنگ روی برگ‌ها ظاهر شده‌اند : حشره افت عامل است، با پنبه اغشته به محلول سم لکه‌ها را خیس کنید و یا هر دو هفته یکبار با سم حشره کش نفوذی گیاه را سمپاشی کنید تا علائم بر طرف شوند.
حاشیه برگ‌ها دارای لکه‌های قهوه ای و خشک شده است: برگ‌های گیاه با شیشه گرم در ارتباط است، آن را جابجا کنید.
نقاط قهوه ای رنگ مانند روی برگ‌ها مشاهده می‌شود : از مواد براق کننده شیمیایی استفاده نکنید، برگ‌ها را با پارچه یا اسفناج تمیز کنید.
برگ‌ها سیاه رنگ شده و آبکی هستند: یخ زدگی عامل آن است، در شب‌های سرد گیاه را نزدیک شیشه قرار ندهید، گلدان را به محل گرم‌تری منتقل کنید.
برگ‌ها از قاعده می‌پوسند : خاک باتلاقی شده است، آب زیر گلدانی را خارج کنید و اجازه دهید خاک سطح گلدان در فاصله بین دو آبیاری خشک شود، آبیاری بعدی را با میزان کمتری انجام دهید، زهکش را بازدید نمایید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    علی
    13 شهریور 1401
    علی

    گل

  • پاسخ
    ناشناس
    22 تیر 1400
    ناشناس

    سلام از کجا بفهمیم گیاه کمبود عناصر پیدا کرده که بهش کود بدیم یا نه؟

  • پاسخ
    نازبو - یاوری
    27 تیر 1400
    نازبو - یاوری

    سلام کوددهی رو روی برنامه انجام بدین، سه تا ۴ هفته یک بار در فصل رشد

  • پاسخ
    ناشناس
    22 تیر 1400
    ناشناس

    سلام ببخشید به نظرتون چند تا گلدون سانسوریا کافیه تا محیط یک خونه رو هم تصفیه کنه؟خونه مثلا ۱۰۰ متری به بالا

  • پاسخ
    نازبو - یاوری
    27 تیر 1400
    نازبو - یاوری

    سلام تا جایی که میدونم به ازای هر فردی که زندگی میکنه، ۲ تا ۳ برابر قدش باید گلدان پرپشت سانسوریا یا پتوس وجود داشته باشه، البنه بودن هر گلدونی به تنهایی هم کمک میکنه

  • پاسخ
    راد
    12 شهریور 1399
    راد

    سلام ببخشید من نام انواع سانسوریاهارو میخوام چند مدل داریم کلا من دارم کلکسیونش رو جمع میکنم میخوام بدونم چند مدل هستن و کدومهاشو ندارم

  • پاسخ
    نازبو - یاوری
    16 شهریور 1399
    نازبو - یاوری

    سلام دوست و همراه عزیز نازبو خیلی متنوعه، در صورتی که رفرنسی پیدا کردم حتما معرفی میکنم

  • پاسخ
    09127907714
    18 تیر 1398
    09127907714

    با سلام سانسوریای من سبز هست ولی بعد از یک مدتی برگ های آن خیلی شل می شه و از حالت شق و رقی می افتد می خواستم بدانم باید چکار کنم

گزارش اشکال در سایت