نیلوفر آبی
  • آموزش و مقالات

نیلوفر آبی

گل ها همیشه به عنوان یک موجود ارزشمند برای انسان ها تلقی می شوند. تنوع گل ها بسیار زیاد است و برخی از آن ها طرفداران بیشتری دارند. گل نیلوفر آبی هم یکی از گل های پرطرفداری است که زیبایی خاص خود را دارد. این گل ها هم در طبیعت و هم به صورت گلدانی در فضاهای بسته ساختمان ها رشد می یابند. با توجه به این که داشتن اطلاعات از گل ها برای بسیاری از افراد جالب و جذاب است، در این مقاله گل نیلوفر آبی را مورد بررسی قرار می دهیم و تمام آنچه را که باید در مورد این گل زیبا و رازآلود باید بدانید، ذکر می کنیم. اگر شما هم این گل زیبا را می پسندید، با ما همراه باشید تا از راز و رمزهای آن باخبر شوید.

گل نیلوفر آبی

شکل و ظاهر گل نیلوفر آبی

در همان نگاه اول، عاشق گل نیلوفر آبی می شوید. گلی به رنگ های متنوع و در هاله ای از تن رنگی خاص که می توان آن را در رنگ های صورتی، بنفش، سفید، آبی و تم رنگی ترکیبی از این ها مشاهده کرد. تمام بخش های این گیاه، زیبایی فوق العاده ای دارند. برگ ها به صورت دایره ای که بخش کمی از آن جدا شده است یا شکل قلب، به زیبایی روی آب یا بر روی ساقه خود قرار می گیرند. برگ ها بسته به محیطی که در آن پرورش یافته اند، پهنای 3 تا 30 سانتی متری دارند. در میان این برگ ها، گل هایی زیبا و رنگارنگ رشد می کند که زیبایی این گیاه خاص و جذاب را چند برابر کرده است. گل های نیلوفر دارای 12 برگ هستند. البته ممکن است در نوع خودرو که در آب قرار دارند، ساقه و ریشه را مشاهده نکنید و در زیر آب و میان گل و لای قرار گرفته باشند.

تاریخچه گل نیلوفر و خاستگاه آن

گل ها هم همانند سایر بخش های طبیعت و دنیا، دارای تاریخچه مربوط به خود هستند. گل نیلوفر هم قطعاً بسیار بیشتر از این تاریخچه ها قدمت دارد؛ اما آنچه مهم است، تاریخچه توجه بشر به آن است. در اصل نیلوفر از مصر به کشور ما آورده شده است و از همان ابتدا خود را در لیست گل های محبوب قرار داد. هر چند این گل در هر کشور نامی دارد؛ اما تقریباً تمامی مردم دنیا آن را می شناسند. جالب است بدانید که این گل حتی در مجسمه ها و کتیبه های سنگی تخت جمشید هم دیده می شوند. این گل در مرداب به وجود می آید و نشان دهنده سربرآوردن نیکی از دل بدی هاست. جالب است بدانید که نیلوفر آبی را به نام های مختلفی مانند پادما، رنگه، لی ین هوا و... می شناسند. نام این گل به انگلیسی نیز لوتوس یا lotus است.

پیشینه گل نیلوفر آبی

عقاید فرهنگ های مختلف در مورد نیلوفر آبی

گل های نیلوفر نه تنها از نظر زیبایی شناختی جلوه خاصی دارد، بلکه عقاید گوناگونی هم در مورد آن وجود دارند. برخی از عقایدی را که در مورد این گل زیبا در دنیا وجود دارند، در ادامه ذکر می کنیم:

این گل در ایران باستان اهمیت بالایی داشته است. ایزدمهر که الهه خورشید محسوب می شود، بر روی نیلوفر آبی قرار دارد و نشان دهنده ارتباط نزدیک این گل با ایزدمهر است. همچنین نماد آناهیتا و میترا به عنوان الهه های آب و روشنایی نیز لوتوس یا همان نیلوفر آبی محسوب می شد. در چین نیز نیلوفر را به عنوان نماد باروری و تولد دوباره می شناسند. همچنین برخی افراد نیز آن را نمادی از سه زمان حال، گذشته و آینده می دانند.

در کشورهایی مانند مصر و هند، نیلوفر یک گل کامل محسوب می شود که نمادی از آب، خاک، آتش و باد است. در یونان باستان نیز این گل نمادی از انسانی فرهیخته و کامل است که به دور از هر ناپاکی در میان آب های مردابی و گل آلود رشد می یابد و به گلی خاص و زیبا تبدیل می شود.

گل زیبای لوتوس

نیلوفر آبی نماد چیست؟

علاوه بر این که گل نیلوفر آبی در فرهنگ های مختلف مفاهیم مخصوص به خود را دارد؛ اما یک نشان یا نماد را در تمامی فرهنگ ها با خود به همراه خواهد داشت. نیلوفر نماد صلح، مقاومت، زیبایی، عشق، کامیابی و قدرت حاصل خیزی زمین است. به همین علت یکی از مقدس ترین گل های دنیا نیز به شمار می رود.

پسته دریایی و گل های نیلوفر چه تفاوتی با هم دارند؟

با توجه به این که نیلوفر آبی بیشتر در محیط های باتلاقی، دریاچه ای و مرداب ها دیده می شوند، بیشترین رشد آن در شهرهای شمال کشور است. در کنار این گل، بخشی به نام پسته آبی یا پسته دریایی که با نام های محلی سله باقلا، او باکله و... نیز شناخته می شود، وجود دارد.

در اصل این بخش همان بذر گل نیلوفر را تشکیل می دهد که به عنوان یک بخش خوراکی از این گل هم مورد استفاده قرار می گیرد. پسته مرداب را به صورت بو داده و خشک شده مورد استفاده قرار می دهند. طعم بسیار خوشمزه آن هم باعث می شود تا طرفداران زیادی داشته باشد. از طرفی مصرف غذایی و دارویی آن هم سبب شده است تا در صنایع غذایی پرمصرف تر شود. احتمالاً پسته دریایی را در باکس ها و دسته گل های مختلف نیز دیده اید.

کاشت نیلوفر در محیط روباز و خانه

نیلوفر آبی در محیط های روباز و به صورت خودرو دیده می شود. این گیاهان با افشاندن بذر خود در محیط، تکثیر می یابند. این گل را همانطور که گفتیم در محیط های غرقابی بیشتر می بینید. البته ممکن است هنگامی که نام گل مرداب را به خود گرفته است، تصور کنید که در محیط خانه قابل رشد نیست. بهتر است بدانید که این گل را در خانه و حیاط هم می توانید پرورش دهید. البته باید رطوبت کافی برای آن فراهم کنید تا بتواند رشد مناسبی داشته باشد و به خوبی گل دهد.

گلدهی گل نیلوفر

رشد و پرورش گل نیلوفر آبی

برای این که گل نیلوفر آبی بتواند رشد خوبی داشته باشد، باید شرایط محیطی برای آن به خوبی فراهم باشد. برخی از شرایط مهمی که باید برای پرورش این گل در نظر بگیرید، در ادامه مورد بررسی قرار می گیرند. البته بهتر است بدانید که بیشتر این گل در خانه هایی که دارای حوض یا استخر هستند به خوبی گل می دهد. در صورتی که می خواهید آن را در محیط گلدان های خانگی پرورش دهید، غرقابی کردن گلدان بسیار اهمیت دارد.

محیط کاشت مناسب نیلوفر

محیط های خودرو که در طبیعت کاملاً غرقابی و با رطوبت بالاست. بیشتر صحبت ما در مورد محیط های کشت خانگی است. برای کاشت نیلوفر آبی در گلدان، قلمه ها باید در عمق 10 تا 30 سانتی متری باشند. ساقه هایی که این گیاه دارند، ساقه زیرزمینی هستند و باید آن ها را به صورت افقی در گلدان بکارید. این گیاه نیازی به زهکش در ته گلدان ندارد و باید محیط حالتی غرقابی داشته باشد.

 خاکی که برای کاشت نیلوفر آبی مورد استفاده قرار می گیرد، باید بافتی سنگین داشته باشد که بتواند میزان بالایی رطوبت را در خود نگه دارد. همچنین در بخش بالایی گلدان باید از سنگریزه و شن استفاده کرد که بتواند خاک را درون گلدان حفظ کند. گلدان نیلوفر آبی را باید در برکه یا حوضچه های آب قرار داد تا همیشه میزان بالایی آب درون خاک آن وجود داشته باشد. خاک باید در محدوده خنثی بوده و ph بین 6 تا 7.5 باشد. محیط های اسیدی یا قلیایی می تواند رشد گل را دچار وقفه کنند.

کاشت گل نیلوفر در گلدان

نیلوفر به چه مقدار نور نیاز دارد؟

برای این که گیاه نیلوفر آبی رشد مناسبی داشته باشد و به خوبی در زمان گلدهی، گل های زیبا و بزرگی ایجاد کند، باید بین 5 تا 6 ساعت در معرض نور مستقیم خورشید قرار گیرد. اگر محیط سایه زیادی را در طول روز داشته باشد، زمان گلدهی ممکن است گل های ریز و کمی را مشاهده کنید. از این رو بهتر است نور مستقیم و زیاد را برای این گل در نظر بگیرید و شرایط مناسبی را از این نظر برای آن فراهم کنید. احتمالاً تا الان متوجه شده اید که گل نیلوفر آبی قابل نگهداری طولانی مدت در محیط های آپارتمانی و بدون نور مستقیم نیست. مگر این که یک حوضچه کوچک در تراس خانه خود ایجاد کنید و گل را در آن پرورش دهید.

اگر در شهرهای گرم زندگی می کنید، زمان گلدهی در اردیبهشت ماه است و اگر هوای شهرتان سرد است، احتمالاً گل شما در تابستان و حدود شهریور ماه گل می دهد. از این رو در گلدهی یا مقایسه گل با دیگر مناطق دچار اشتباه نشوید.

آبدهی نیلوفر آبی و نکات مربوط به رطوبت آن

در نگهداری گل نیلوفر، آبدهی بسیار مهم است. هنگامی که آبیاری به خوبی انجام گیرد، گل ها بسیار زیبا و بزرگ تر خواهند بود. خاک این گیاه باید همیشه مرطوب بوده و درجه رطوبت آن نیز بالا باشد. از آب بدون کلر برای آبیاری این گیاه استفاده کنید. برای این که کلر موجود در آب شهری حذف شود، باید آب را به مدت 24 ساعت در ظرفی درباز قرار دهید و سپس پای گلدان بریزید.

نکته دیگری که برای آبیاری گل لوتوس باید در نظر داشته باشید این است که برگ های گل را نباید خیس کرد. به همین علت هنگام آبیاری بهتر است به آرامی آب را روی خاک ریخت تا رطوبت کافی ایجاد شود و گل ها به علت مرطوب شدن بیش از حد دچار پوسیدگی نشوند. ممکن است در فصول گرم سال، نیاز باشد تا هر روز گلدان را غرقابی کنید. پس میزان رطوبت و گرمی هوا در میزان آبدهی بسیار مهم است. مسئله دیگر این است که حتماً آبدهی به گونه ای انجام گیرد که خاک گلدان همیشه مرطوب و خیس شود.

چه دمایی مناسب رشد نیلوفر آبی است؟

گیاه نیلوفر نیاز به دمای نسبتاً بالایی برای رشد نیاز دارد. از این رو باید حداقل دمای محیط بالای 19 درجه سانتی گراد باشد. از طرفی دما بهتر است پایدار بوده و نوسانات دمایی نیز نباید زیاد باشد. در صورتی که دمای هوا پایین باشد، رشد این گیاه دچار اختلال می شود و حتی ممکن است کاملاً از بین برود. البته این نکته را هم مد نظر داشته باشید که دمای هوا نیز نباید از 25 درجه فراتر رود. در صورتی که گرمای زیادی به گل اعمال شود، از بین می رود. پس بهترین شرایط دمایی برای رشد لوتوس، روزهایی از سال است که حداکثر دمای محیط در روز 25 درجه و در شب حدود 19 درجه است.

پسته دریایی بذر گل نیلوفر

نگهداری و تکثیر نیلوفر

به دو روش می توان گیاه نیلوفر را تکثیر کرد. استفاده از بذر، ساده ترین روشی است که می توان از آن بهره برد؛ اما استفاده از قلمه گیاه، روش بهتر و مؤثرتری خواهد بود. در فصل تابستان قلمه هایی را به طول 5 سانتی متر از گیاه جدا کنید. قلمه ها را به صورت مورب ببرید. همچنین برگ های بخش پایینی را از گیاه بکنید و 2 یا 3 برگ در قسمت بالایی قلمه نگه دارید تا ریشه زایی با سرعت بیشتری انجام گیرد. البته می توانید از کود ریشه زایی گیاه هم استفاده کنید. روی گلدان را با یک نایلون که چند سوراخ روی آن ایجاد کرده اید بپوشانید.

حال نوبت آن است که قلمه های گل نیلوفر را در گلدان قرار دهید و دائم آن را مرطوب نگه دارید. دمای مناسب و نور غیرمستقیم خورشید از دیگر شرایطی است که برای رشد بهتر قلمه ها باید مورد توجه قرار دهید. در این موقع از رشد گیاه، نور مستقیم خورشید به آن آسیب می زند. معمولاً 5 تا 6 روز زمان لازم است تا ریشه دهی انجام گیرد. حال نایلون را از روی گلدان بردارید و قلمه هایی را که ریشه زده اند در گلدان های دیگری بکارید.

اگر شرایط محیطی برای گیاه نیلوفر مساعد باشد، این گیاه معمولاً بین ماه های اردیبهشت تا شهریور گل می دهد. البته گل های این گیاه اول صبح باز شده و عصر بسته می شوند.

بیماری های قارچی مانند لک های قهوه ای و نارنجی در بسیاری از مواقع زیر برگ های گل نیلوفر آبی ایجاد می شوند. می توانید از محلول های قارچ کش برای این منظور استفاده کنید. شته ها، مگس، کنه قرمز عنکبوتی و حشراتی از این دست نیز از آفاتی هستند که این گیاه دارد و ممکن است به آن حساس باشد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!

دیدگاه ها

  • پاسخ
    محسن صفایی
    30 آبان 1403
    محسن صفایی

    توضیحات عالی بود ، قصد خرید بذر نیلوفر آبی دارم ولی در هیچکدام از تصاویر قیمت زده نشده است ، لطفاً راهنمایی بفرمایید ، سپاسگزارم

  • پاسخ
    تحریریه نازبو
    08 آذر 1403
    تحریریه نازبو

    سلام از این لینک میتونید خرید کنید https://www.nazboo.com/product/%D8%A8%D8%B0%D8%B1-%D9%86%DB%8C%D9%84%D9%88%D9%81%D8%B1-%D8%A2%D8%A8%DB%8C/