نام فارسی: | سیسوس |
خاستگاه: | استرالیا |
نام های انگلیسی: |
Kangaroo vine
|
نام علمی: | CISSUS ANTRACTICA |
خانواده: | Vitaceae-انگور |
نام های دیگر: | پیچ کانگرو,پیچ سیسوس |
تعداد گونه: | 350 |
توضیحات:
سیسوس با اسم علمی پیچ کانگورو "Cissus antractica" ، از خانواده "Vitaceae" می باشد این جنس دارای ۳۵۰ گونه مختلف از گیاهان خشبی همیشه سبز بالا رونده و حاوی ده گونه با ساقه گوشتی است. پیچ کانگورو، بومی استرلیا بوده و ارتفاع آن به ۵ تا ۶ متر می رسد. سیسوس علاوه بر استفاده از ان به عنوان گیاه آپارتمانی در سایبانها و آلاچیقها نیز مورد استفاده دارد. در برابر سایه مقاوم بوده و گیاهی کم توقع و مناسب برای افراد مبتدی است. گیاهی بسیار بی دردسر است و می تواند نوسانات قابل توجه دما را نیز تحمل کند. پیچ کانگورو را می توان هم در اتاقی گرم و هم در ورودی سرد یک راهرو نگه داشت.
نیازها:
نور: به نور فراوان نزدیک پنجره احتیاج دارد،ولی از تابش مستقیم افتاب بیزار است.
دما :در زمستان درجه حرارت ۱۵ و در تابستان در ۲۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید،اگر درجه حرارت بالاتر از ۲۰ باشد غبارپاشی ضروری به نظر میرسد.
آبیاری: بین دو ابیاری اجازه دهید سطح خاک خشک شود،
رطوبت: در صورتی که درجه حرارت در تابستان بالای ۲۰ درجه است،غبارپاشی روزانه و گرنه هفته ای یکبار کافی است.
تغذیه: کود مورد نیاز سیسوس را میتوان به میزان ۴ گرم در لیتر، هر هفته یکبار، از فروردین تا شهریور مورد استفاده قرا داد. در زمستان هرگز نباید ، کود مصرف شود.
خاک مناسب: مخلوطی از خاک باغچه و شن و خاک برگ، برای رشد سیسوس مناسب است
تعویض گلدان :هنگامی که گیاه جوان و در حال رشد است هر دو سال یکبار تعویض کنید و زمانی که دیدید ریشه از زیر گلدان بیرون زده باید اقدام به تعویض گلدان بکنید وگرنه برگها ه مرور زرد شده و رشد گل متوقف می شود.
تمیز نمودن برگها: غبارپاشی برای تمیز نگهداشتن گیاه کافی است.در صورت نیاز میتوانید هر ۲ ماه یکبار از مواد براق کننده شیمیایی استفاده کنید،توجه کنید که استفاده مداوم از ان برای گیاه ضرر دارد.
تکثیر: در فصل بهار قلمه هایی از آن را جدا کنید و آنها را در زیر یک شیشه نگهدارید تا ریشه کند. قلمه های Cissus discolor را می بایست در دمای حداقل 20 درجه سانتی گراد نگهداشت در حالی که قلمه های پیچ کانگورو در 15 درجه سانتی گراد هم به خوبی رشد می کنند.
عوارض و درمان:
رشد گیاه کند شده و برگها رنگ پریده هستند:گیاه از کمبود عناصر غذایی رنج میبرد،هر دو هفته یکبار طبق دستور تغذیه مصنوعی کنید.
فاصله بین برگها زیاد و رشد گیاه کند شده است:نور کافی نیست،گلدان را به محل روشن تری منتقل کنید ولی مواظب اشعه مستقیم افتاب باشید.
لکه های قهوه ای روی برگها مشاهده میشود:ابیاری بیش از اندازه صورت گرفته است،اجازه دهید سطح خاک در فاصله بین دو ابیاری خشک شود،ابیاری را تنظیم کنید.
برگ ها سست شده و در نهایت میریزند:هوا سرد و خشک است،گیاه را به محل گرمتر منتقل نموده و ابیاری کنید.
رنگ برگها زرد میشوند و تار عنکبوتی پشت برگها وجود دارند:کنه قرمز ریز عامل ان است،گیاه به سم خیلی حساس است،با پنبه اغشته به سم پشت برگها مالیده،غبارپاشی در کاهش افت موثر است
برگها بد شکل و چسبناک هستند و حشرات سبز رنگی روی انها مشاهده میشود:با سم حشره کش نفوذی گیاه را هر هفته یکبار سمپاشی کنید تا عارضه بر طرف شود.
برگها نازک چروک خورده و سقوط میکنند:درجه حرارت خیلی بالا است،گیاه را به محل خنک تری و با حریان ملایم هوا منتقل کنید،رطوبت را با غبارپاشی افزایش دهید.
رشد متوقف است و برگهای پائینی میریزند:هوا خیلی سرد است،گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید.
ازدیاد و تکثیر پیچ سیسوس : این گیاه را میتوان به راحتی در خانه نگاهداری کرد و با یک روش شناخته شده ، به نام Direct-stieking ، یعنی کاشت مستقیم قلمه ها درون گلدان، تکثیر این گیاه است. با استفاده از یک چاقوی تیز، قیچی باغبانی و یا سر شاخه زن، قلمه های انتهایی ساقه را به اندازه ۸ تا ۱۲ سانتیمتر، جدا کنید، در پودر هورمون ریشه زایی رو برده و سپس با دقت در گلدان بکارید. قبل از این کار، برگهای پایین قلمه ها را جدا کنید. هر ۳ تا ۴ قلمه را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست با پایه پیت قرار دهید. قلمه ها را باید با کیسه پلاستیکی شفاف، بپوشانید و تا زمان ریشه دهی که معمولا سه هفته طول می کشد، در دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و نور مناسب ولی دور از تابش مستقیم خورشید، نگاه دارید.